Sinagoga din Cetate, de la Timişoara, a fost redeschisă, vineri, la 25 de ani de la momentul în care a fost desacralizată şi la 150 de ani de la momentul la care împăratul Franz Joseph a vizitat templul coral din Timişoara. La evenimentul de vineri au fost prezenţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi miniştrii Vasile Dîncu şi Marius Budăi.
Comunitatea Evreilor din Timişoara a orgaizat o serie de festivităţi, vineri, pentru deschiderea Sinagogii din Cetate, la 25 de ani de la momentul în care aceasta a fost desacralizată şi la 150 de ani de la vizita împăratului austro-ungar Franz Joseph.
La eveniment au luat parte şi o delegaţie germană condusă de vicepreşedintele Bundestag, Katrin Göring-Eckardt, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor.
De asemenea, la redeschiderea sinagogii au fost prezenţi şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, dar şi miniştrii Vasile Dîncu şi Marius Budăi, însoţiţi de mai mulţi parlamentari de Timiş.
”Este o redeschidere care nu este una finală. Istoria sinagogii ne vorbeşte despre câteva deschideri. Prima în anul finalizării construcţiei, în 1864, iar faptul că imparatul Franz Joseph a venit să vadă acest edificiu evreiesc, în 1872, a însemnat a doua deschidere a sinagogii. Acum facem un moment special în amintirea acestui eveniment din urmă cu 150 de ani, iar sinagoga va servi şi pentru diverse evenimente culturale. Timp de două săptămâni, va fi vizitabil şi invităm timişorenii să vină să vadă sinagoga”, a declarat Luciana Friedmann, preşedintele comunităţii evreieşti din Timişoara.
Sinagoga din Cetate a intrat în reabilitare înainte de pandemia de COVID-19, iar până în prezent au fost finalizate lucrările structurale şi de consolidare, iar acum se lucrează la interior.
Momentul festiv a fost urmat de un ceremonial religios specific, prin care rabinul a binecuvântat fostul templu, comunitatea, oraşul Timişoara şi întreaga Românie.
Cupola din interiorul sinagogii a fost reabilitată, iar în prezent se caută surse de finanţare pentru refacerea orgii, una cu o valoare inestimabilă din punct de vedere muzical.
Sinagoga din Cetate a fost ridicată între anii 1862-1865, după planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann. Templul coral este făcut în stil eclectic, având ornamente de influenţă maură şi decoraţii specifice cultului mozaic. Din anul 2005, găzduieşte evenimente artistice de înalta ţinută.
În prezent, comunitatea evreiască din Timişoara numără aproximativ 600 de membri, în timp ce, între cele două războaie mondiale, aici trăiau 13.000 de evrei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.