Zeci de medici de familie şi din ambulatorii, din judeţul Timiş, au protestat luni, în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ei fiind nemulţumiţi că se diminuează punctul alocat pe consultaţie şi că vor fi eliminate unele sporuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Medicii de familie sunt nemulţumiţi că de la 1 febrarie se diminuează punctul alocat pe consultaţie, se elimina sporul rural şi dispare şi sporul pentru medicii primari.
 
„În această situaţie extremă, când pe siteul Casei Naţionale de Asigurări, pe transparenţă decizională stau deja punctajele prin care se confirmă reducerea cu 30-40 la sută a veniturilor cabinetelor medicale de medicină de familie şi ambulatoriul de specialitate... sigur că a trebuit să luăm atitudine. Jumătate din cabinetele medicilor de familie riscă să intre în faliment, iar cealaltă jumătate nu vor rezista în situaţia în care numărul de pacienţi va creşte consistent. Practic, punctele s-au înjumătăţit, au scăzut de la 15 la 8, respectiv de la 10 la 7. Practic, 30 la sută din punctaj s-a redus, iar asta înseamnă o reducere semnificativă a veniturilor. Cabinetele au angajaţi, nu le putem scădea salariile, sunt asistentele noastre medicale... Cine va suferi? În primul rând medicul care nu e remunerat, e inflaţia de 2 cifre, cresc taxele şi impozitele. Prin această subfinanţare intrăm în faliment. Acum ne înjumătăţeşte acest venit sau scade cu cel puţîn 30% pe medicină de familie şi cu 27% per ambulatoriu de specialitate, care sunt segmentele medicale cele mai ieftine din sistem, sunt interfaţă sistemului medical. Aici pacienţii au posibilitatea să se trateze din toate colţurile României, şi ne referim la medicii din rural care vor fi direct afectaţi şi nu vor rezista în aceste condiţii financiare”, a declarat medicul Mihai Iacob, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Timiş.
 
Medicii de familie şi din ambulatoriu aşteaptă să fie chemaţi la negocieri.
 
„Măsurile vor duce la desfiinţarea medicinei de familie în zona rurală, pentru că nimeni nu-şi va mai permite să ţină cabinetul. Suntem nemulţumiţi, sperăm că la negocierile cu cei de la Casă Naţională de Sănătate, am depus către prim-ministru, către ministrul de Finanţe cereri să ne primească la negocieri, dacă nu se vor soluţiona, şi punctele nu vor rămâne că până acum, de la 1 februarie, medicii de familie nu vor semna noul contract cu scăderea punctelor. Nu vor mai exista medici de familie, noi suntem 10.000, cu asistente 20.000, România nu va mai avea asistenţă medicală. Vor exista România săracă şi România bogată. România bogată va putea merge în privat, România săracă va muri. Asta e realitatea. Cei de la guvern vor să ne întoarcă la veniturile din 2018, dar noi suntem în 2024 când toate au crescut”, a precizat medicul Koussini Alina, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.