Timişoara: A fost actualizată tema de proiectare a Institutului Oncologic/ Va fi construit pe scheletul unei clădiri ridicată în anul 1994 şi abandonată
Timişoara: A fost actualizată tema de proiectare a Institutului Oncologic/ Va fi construit pe scheletul unei clădiri ridicată în anul 1994 şi abandonată
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a recepţionat ultima etapă a serviciilor de actualizare a temei de proiectare şi elaborare a studiului de fezabilitate pentru Institutul Oncologic, care urmează să fie construit pe Calea Torontalului din Timişoara. Acesta va fi construit pe scheletul unei clădiri ridicată în anul 1994 şi abandonată. Noul spital va avea în total 524 de paturi.
"Astăzi, 16 iunie 2022, comisia de specialitate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş a recepţionat ultima etapă a serviciilor de actualizare a temei de proiectare şi elaborare a studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii “Institutul Regional de Oncologie Timişoara”, Calea Torontalului, km.5. Încheierea acestui stadiu procedural reprezintă un moment important care urmează a fi continuat prin demararea etapelor de proiectare şi execuţie a obiectivului cu impact major pentru sănătatea publică”, transmit reprezentanţii DSP Timiş.
DSP Timiş precizează că noul Institut Oncologic ar urma să fie construit pe scheletul a ceea ce s-a dorit a fi spitalul municipal.
"Varianta aleasă a fost cea de consolidare şi remodelare a clădirii existente, incluzând şi o extindere a acesteia. Spitalul va avea un total de 384 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienţilor, la care se adaugă 55 paturi pentru spitalizare de zi, 55 de paturi pentru chirurgie de zi, 20 paturi pentru terapie intensivă şi 10 paturi în cadrul Centrului pentru transplant medular şi afereză celule stem, ajungând la un total de 524 paturi. Institutul de Oncologie Timişoara reprezintă o necesitate stringentă pentru sistemul sanitar regional, acesta urmând a fi un centru de excelenţă în specialitatea oncologie, care va polariza cazurile dificile din regiune şi va adăposti un important sector de cercetare şi inovare în acest domeniu, pentru a oferi pacienţilor acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat”, arată DSP Timiş.
O licitaţie pentru un studiu de fezabilitate a fost lansată pentru serviciile de actualizare a temei de proiectare şi elaborare a studiului de fezabilitate, în martie 2020 de către DSP, iar acum a fost prezentat documentul.
Institutul Regional de Oncologie Timişoara este prevăzut să fie amplasat pe o suprafaţă de 5,5 hectare şi ar fi trebuit să aibă 476 de paturi de spitalizare, potrivit unei Hotărâri prin care Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investiţii.
Durata de realizare a Institutului era estimată la 36 de luni, iar valoarea construcţiei şi a dotării unităţii de peste 511 milioane de lei, din care construcţia efectivă a clădirii este estimată la 140 de milioane de lei.
Proiectul era inclus într-un portofoliu ce cuprinde 49 de investiţii pentru care se doreşte atragerea de fonduri prin PNRR. Doar 25 dintre ele vor fi însă finanţate, iar dintre aceste 25, doar 3 vor primi sume mari, cuprinse între 150 şi 200 de milioane de lei, aşa cum ar fi necesar pentru Timişoara.
Cancerul reprezintă a doua principală cauză de mortalitate (19,4%), după bolile cardiovasculare.
Timiş este unul dintre judeţele cu cea mai mare rată a afecţiunilor oncologice din România, cu peste 15.000 de pacienţi luaţi în evidenţă, numărul cazurilor nou apărute fiind în creştere.
În anul 1994, la Timişoara s-au pus bazele unui proiect de construire a unul spital municipal, la marginea oraşului, pe drumul spre Sânnicolau Mare. În primii doi-trei ani de la iniţierea acestui proiect, a fost ridicat şi aşa-numitul schelet al clădirii, însă totul s-a oprit în acest stadiu din cauza banilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.