Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că autorităţile centrale nu au date oficiale referitoare la situaţia din Spitalul Judeţean din Suceava, că mulţi medici şi asistenţi medicali au fost trimişi în izolare fără a fi testaţi. "În acest moment, nu ştie nicio secţie câţi sunt bolnavi, câţi sunt în izolare la domiciliu sau câţi nu sunt prezenţi. În acest moment, de la managementul local noi nu avem nicio informaţie. Am discutat cu managerul actual, nu are absolut nicio informaţie, nicio previziune despre ce trebuie făcut în continuare şi care ar fi necesarul. Astăzi, la prima întâlnire a noii echipe cu vechea echipă managerială, nu au putut să facă un schimb de necesar”, afirmă Tătaru.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, că, în condiţiile în care acţiunile fostei echipe manageriale "nu prea au mers”, la conducerea unităţii sanitare din Suceava a fost numit un management medical şi militar, asigurat din medici de la spitale militare, iar un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, ofiţer în rezervă, va rămâne la Suceava pentru a supraveghea activitatea.
El a spus că personal medical din alte judeţe va lucra la Suceava până când medicii se vor putea întoarce în spital.
"În săptămâna care începe va urma o reaşezare a tuturor persoanelor care lucrează în Spitalul Judeţean Suceava pentru a vedea în ce stadiu se află. În acest moment, nu ştie nicio secţie câţi sunt bolnavi, câţi sunt în izolare la domiciliu sau câţi nu sunt prezenţi. Înţelegem, este o frică, dar trebuie să ştim cu cine lucrăm. Va veni, într-o primă perioadă, personal de la Iaşi, pentru patru-cinci zile va veni şefa Clinicii de ATI care va pune bazele reînceperii activităţii de anestezie şi terapie intensivă în Spitalul Judeţean, va veni un nou medic epidemiolog de la DSP Neamţ şi încep să apară rezidenţi de ultimul an, precum şi medici primari de diferite specialităţi în judeţul Suceava. Încercăm să suplinim în acest moment, până medicii din judeţul Suceava vor reveni la locurile de muncă, sper eu, sănătoşi. În perioada imediat următoare managementul spitalului va chema, programat, aceşti medici pentru a nu mai face acele greşeli care s-au făcut în timp şi le va evalua starea, atât de sănătate, cât şi a locului de muncă. (...) Încă nu s-a terminat o perioadă de urcuş a acestei pandemii la nivelul Sucevei şi României, va veni o perioadă de stabilizare şi apoi va veni o parte în scădere a acestei pandemii”, a afirmat Nelu Tătaru.
Acesta a precizat că în videoconferinţa avută cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Ludovic Orban a asigurat autorităţile locale de "sprijinul total" pentru Suceava.
Nelu Tătaru a precizat că în prezent nu are nicio informaţie, ca ministru, de la managementul local.
"În acest moment, de la managementul local noi nu avem nicio informaţie. Am discutat cu managerul actual, nu are absolut nicio informaţie, nicio previziune despre ce trebuie făcut în continuare şi care ar fi necesarul. Astăzi, la prima întâlnire a noii echipe cu vechea echipă managerială, nu au putut să facă un schimb de necesar”, a spus Tătaru.
Acesta a precizat că se începe "o reevaluare a tot ce a însemnat şi recoltări şi analize”, arătând că probe de la Suceava ar putea fi duse la Cluj, unde se pot face analize.
Ministrul Sănătăţii a precizat că primarul oraşului Suceava l-a informat că va fi donat spitalului un al doilea aparat de testare PCR, dar că este nevoie de personal pentru a opera acest aparat.
El a spus că mulţi dintre medicii şi asistentele de la Suceava nu au fost testaţi pentru Covid-19, iar evaluarea acestora se va face în perioada următoare.
"În acest moment, aveţi internaţi 324. Până la 530, restul sunt în alte părţi. Va trebui să-i căutăm, să-i aducem la spital”, a mai spus Nelu Tătaru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.