Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că sistemul medical nu trebuie "forţat" pentru a vedea "cât duce". "Dar nu ştiu dacă noi, ca şi populaţie, ar trebui să aşteptăm să vedem ce se întâmplă la 3.000 sau ce se întâmplă la 4.000. Eu vă asigur că noi, ca şi corp medical, primim aceste cazuri, dar am vrea ca totuşi cei care sunt în prespital şi care generează aceste cazuri să se gândească că aceste spitale nu sunt doar pentru COVID", a spus Tătaru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Am avut judeţe, în primele zile ale lui septembrie, care s-au comportat mai ceva ca în primul val. Am avut, spre sfârşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie, judeţe - Vaslui, Bacău, Constanţa, Cluj, Iaşi -, Bucureşti, destul de infectante şi cu o transmitere comunitară accentuată, dincolo de focarele existente", a afirmat Nelu Tătaru, marţi seară, la TVR 1.

Întrebat ce se va întâmpla dacă vom depăşi 3.000 de cazuri pe zi, dacă vom ajunge în situaţia unei stări de urgenţă, Tătaru a spus: "În acest moment nu avem această perspectivă. Dar noi trebuie să gândim pragmatic. Raportăm şi acceptăm, să spunem, tot ce vine din prespital, dar suntem aceleaşi persoane. Suntem aceleaşi persoane din corpul medical pe care le detaşăm, le transferăm, acceptând să spunem şi extensia numărului de paturi. Mai facem paturi de ATI. Dar noi trebuie să gândim un lucru: avem un moment în care personalul medical are un anumit rodaj, primeşte aceşti pacienţi".

Tătaru a explicat că "efortul este altul să ai 200 de cazuri pe zi, şi altul să ai 2.500 de cazuri pe zi".

"Extindem, facem capacitate, avem din ce în ce mai multe paturi dotate pentru Terapie Intensivă, dar înainte de a mă întreba care este capacitatea - tragem de noi, ca şi corp medical - haideţi să vedem dacă putem respecta nişte reguli. Noi nu trebuie să forţăm un sistem să vedem cât duce", a punctat ministrul Sănătăţii.

Întrebat ce se va întâmpla dacă totuşi vom ajunge la 3.500 de cazuri, Tătaru a replicat: "Vom face ce facem şi cu aceste 2.500. Vom merge în toată ţara şi căutăm paturi de Terapie Intensivă acolo unde sunt goale, am dus cazuri din Bucureşti de Terapie Intensivă până la Bârlad. Dar nu ştiu dacă noi, ca şi populaţie, ar trebui să aşteptăm să vedem ce se întâmplă la 3.000 sau ce se întâmplă la 4.000. Eu vă asigur că noi, ca şi corp medical, primim aceste cazuri, dar am vrea ca totuşi cei care sunt în prespital şi care generează aceste cazuri să se gândească că aceste spitale nu sunt doar pentru COVID".

Tătaru a menţionat că în prezent sunt în depozite 4.000 de flacoane de Remdesivir, spunând că tratamentul se foloseşte în anumite cazuri, pentru cinci zile, "dar nu trebuie să-l vedem ca pe un panaceu universal".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.