Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, luni, despre adoptarea în camera Deputaţilor a proiectului de lege privind gestionarea populaţiei de urşi, în urma tragediei de pe Jepii Mici, când o tânără a fost ucisă, că este trist că trebuie să se întâmple o tragedie ca să se trezească şi societatea, să facă presiuni şi să se trezească şi clasa politică. El a precizat că în cazul câinilor vagabonzi, până nu s-a întâmplat o tragedie, nu s-au luat măsuri ferme. Fostul ministru al Mediului a subliniat că modificările din lege au fost făcute în sensul folosirii cotei de prevenţie în scopul reducerii numărului de conflicte şi în interesul cetăţenilor.
”Modificările nu sunt substanţiale, în mare măsură a fost votata aşa cum a fost depus anul trecut, undeva în cotombrie sau noiembrie. Este un proiect şi acum o lege care propune reintroducerea cotei de prevenţie prin vânătoare, care s-a mai practicat în România înainte de 2016, cu o serie de modificări faţă de sistemul de atunci, în ideea folosirii cotei de prevenţie în scopul reducerii numărului de conflicte şi în interesul cetăţenilor”, a spus fostul ministru al Mediului în emisiunea România Politică de la Prima News.
Senatorul UDMR a precizat că aceste diferenţe faţă de sistemul de dinainte 2016 asigură un echilibru între prevenţia prin vânătoare şi prevenţia ţintită pe zonele cu cele mai multe atacuri şi cele mai multe pagube, zonele unde au fost cele mai multe probleme şi unde populaţia crescută de urşi bruni generează conflicte om-urs.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Despre zonele cu cele mai multe astfel de probleme, Tanczos Barna a spus că s-a calculat în funcţie de rapoartele Ministetului Mediului, în 2021-2023. ”Cele mai multe atacuri, cele mai multe pagube, atacuri asupra oamenilor, au fost în curbura Carpaţilor, începând de la Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, şi coborând spre Vrancea, Argeş”, a mai afirmat Tanczos Barna, arătând că acestea sunt judeţene cu cele mai multe atacuri şi pagube, apeluri la 112.
Întrebat dacă proiectul de lege ar fi fost votat, dacă nu s-ar fi produs tragedia de pe Jepii Mici, senatorul UDMR a răspuns: ”Sincer, nu cred. Noi avem acest proiect de lege depus din octombrie anul trecut. Undeva în decembrie am avut toate rapoartele, inclusiv în Camera Deputaţilor”.
”Este trist că trebuie să se întâmple o tragedie ca să se trezească şi societatea, să facă presiuni şi să se trezească şi clasa politică. Nu este normal. Am avut situaţii similare, din păcate, şi în alte domenii. În cazul câinilor vagabonzi, până nu s-a întâmplat o tragedie, nu s-au luat măsuri ferme. Câteodată, aceste măsuri nu sunt plăcute, nu sunt măsuri populare, sunt nepopulare, şi într-un an electoral, toată lumea vociferează, se strâng acum zeci de mii de semnături ca să nu se mai vâneze ursul şi să avem mai multe victime, probabil, sau nu ştiu udne se vrea să să ajungem. Din păcate, societatea noastră învaţă din tragedii sau se trezeşte din tragedii cumplite”, a mai spus Tanczos Barna.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.