Subprefectul de Timiş, Ovidiu Drăgănescu, care are şi atribuţii de prefect, a declarat că singura alternativă pentru ca spitalele să aibă încălzire este să treacă pe surse bazate pe energie electrică, însă acest lucru ar însemna supraîncărcare şi poate duce la tragedii cum au fost cele de la Piatra Neamţ, Bucureşti sau Constanţa. Drăgănescu a anunţat că a discutat cu ministrul Energiei, însă până la instalarea unui Guvern cu puteri depline nu se pot aloca sume de bani din fondul de rezervă al Executivului, pentru ca la Timişoara să repornească furnizarea agentului termic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Azi Delgaz Grid a început operaţiunea de deconectare a celor 8 locuri de consum aparţinând companiei locale de termoficare Colterm S.A. E-ON nu mai livrează gaz pentru că nu s-au plătit facturile, iar Primăria Timişoara nu a reuşit să convingă un alt furnizor de ultimă instanţă să preia rolul E-ON. Nimeni nu mai vrea să vândă gaz Coltermului, poate şi fiindcă va intra în insolvenţă. Directorul Colterm m-a informat că până dimineaţă sistemul de încălzire va rămâne intr-o uşoară inerţie şi caloriferele vor mai fi calde”, a scris subprefectul Ovidiu Drăgănescu pe pagina sa de Facebook.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că a discutat cu managerii de spitale despre încălzirea unităţilor sanitare, iar singura alternativă este ca acestea să se încălzească cu energie electrică.
 
"Am convocat o întâlnire online cu managerii de spitale şi am aflat că deja s-au răcit circuitele de încălzire. Din toate unităţile spitaliceşti cu multe secţii aflate în diverse clădiri, doar Spitalul V. Babeş şi Spitalul modular militar de la fostul Stadion C.F.R dispun de căldură în regim propriu. O situaţie gravisimă în contextul pandemiei de Covid19, dar şi pentru toţi pacienţii ce ies din operaţii sau sunt la secţiile ATI. Singurele alternative sunt aproape inaplicabile: încălzire pe curent, ceea ce poate duce la supraîncărcare şi accidente şi tragedii ca la Piatra-Neamţ, Bucureşti sau Constanţa, ori cu ajutorul instalaţiilor de climă, dar la temperaturi negative ele se pot bloca de la îngheţarea apei eliminate. Mai mult, dacă spitalele nu mai dispun de apă caldă menajeră, atunci ele ar putea pierde autorizaţia de funcţionare!”, a atras atenţia subprefectul.
 
Ovidiu Drăgănescu a adăugat că a discutat cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, despre situaţia de la Timişoara, însă nu a găsit o soluţie.
 
"Am căutat soluţii la ministerul Energiei şi la guvern, dar un ajutor imediat din rezerva de stat nu poate fi aprobat decât prin ordonanţă de guvern, ceea ce este imposibil acum deoarece un guvern demis nu poate adopta, constituţional, un asemenea act. Caut în continuare o soluţie care să ajute Colterm să repornească alimentarea cu agent termic a Timişoarei”, a mai scris Drăgănescu.
 
Marţi, la prânz, a fost oprită furnizarea gazului către Colterm din cauza datoriilor pe care compania de termoficare le are la E.ON. Peste 50.000 de abonaţi Colterm sunt afectaţi de această situaţie, printre aceştia se numără şcoli şi spitale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.