Aproape trei sferturi dintre românii din mediul urban consideră că responsabilităţile din casă ar trebui distribuite în mod egal între femei şi bărbaţi, însă în realitate acest lucru e valabil în doar 27% dintre cazuri. 43% dintre românii din mediul urban petrec între 5 şi 7 ore sau peste 7 ore pe săptămână în bucătărie, echivaletul unei zile de muncă în plus, iar când vine vorba despre gătit, femeile sunt responsabile de pregătirea mesei în proporţie de 53%, faţă de doar 5% bărbaţii, în timp c epentru 28% dintre respondenţi, sarcina revine ambilor parteneri, relevă datele unui studiu care şi-a propus să analizeze tendinţele în ceea ce priveşte responsabilităţile casnice, cu accent pe obiceiurile şi percepţiile lor în relaţie cu mesele de acasă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Când vine vorba de gătit, femeile sunt cele care se ocupă de pregătirea meselor în familie (53%),în timp ce doar 5% dintre bărbaţi au această responsabilitate.Totuşi, se observă o tendinţă de începere a echilibrării sarcinilor casnice în relaţie cu gătitul în mediul urban, studiul arătând că pentru28% dintre respondenţi, ambii parteneri sunt responsabili de prepararea mesei acasă”, relvă studiul.

Rezultatele arată că gătitul e resimţit ca o plăcere doar dacă ocupă între 1 şi 2 ore pe săptămână, iar apoi devine stresant pentru 26% dintre respondenţi. Când timpul petrecut în bucătărie creşte la 3-4 ore pe săptămână, gătitul devine neplăcut pentru 23% dintre românii din mediul urban, iar aici e vorba în principal de femei şi de persoanele cu vârste cuprinseîntre 18 şi 29 de ani, indiferent de statutul marital.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Totodată, 29% dintre respondenţi declară că pot găti oricât, asociind prepararea mâncării în casă cu momente de relaxare.

Din studiu reiese că majoritatea românilor din mediul urban (43%) încă gătescîn fiecare zi sau aproape zilnic, în timp ce 38% gătesc o dată la 2-3 zile.E vorba aici în principal de femei şi persoanele între 30 şi 39 de ani.

La nivel de ore petrecute în bucătărie, studiul arată că 43% gătesc între 5 şi 7 ore şi peste 7 ore pe săptămână, durată echivalentă cu o zi de muncă în plus în economia unei săptămâni.

Ca o alternativă la gătit, 48% dintre românii din mediul urban aleg să comande mâncare acasă ocazional, peste un sfert (26%) mai degrabă în weekend, în timp ce 16% comandă o dată la 2-3 zile. În ceea ce priveşte momentele în care românii aleg să gătească sau să comande, studiul evidenţiază cina sau prânzul cu familia (63%) şi masa copiilor (60%) ca principale ocazii de gătit, în timp ce masa din weekend (34%) şi cina după o zi de muncă (34%) sunt principalele ocazii de comandă.

Studiul mai arată şi c suma alocată de 56% dintre participanţii la studiu pentru pregătirea unei mese este între 51 şi 100 de lei, aceeaşi sumă pe care 55% dintre respondenţi o cheltuie la o comandă pentru acasă.

În plus, 38% dintre respondenţiconsideră că mâncarea comandată este mai variată decât cea gătită. Din studiu reiese şi că alternarea gătitului cu comandarea unei mese pentru familie reprezintă o plăcere pentru 39% dintre românii din mediul urban.

„Am demarat acest studiu pentru a vedea cât timp petrec în bucătărie românii din mediul urban. Concluziile vorbesc de la sine: aproape jumătate dintre respondenţi au spus că petrec între 5 şi 7 ore sau chiar peste 7 ore pe săptămână în bucătărie, adică echivalentul unei zile de lucru în plus pe săptămână. Rezultatele studiului ne confirmă astfel gândul principal de la care am pornit noua campanie: „Locul tău e în bucătărie când vrei tu să fie”, prin care am vrut să le spunem românilor că atunci când nu au timp, chef sau inspiraţie să gătească acasă, e ok să îşi facă poftele cu o comandă, fără să se simtă vinovaţi.” a declarat Răzvan Acsente, Chief Marketing Officer Tazz.

Studiul a fost realizat de Tazz în parteneriat cu Cult Market Research pe un eşantion de peste 500 de persoane din mediul urban, reprezentat în proporţie de 51% de femei şi 49% de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.