Studenţii Universităţii de Vest din Timişoara au intrat în grevă japoneză, protestând, astfel, faţă de decizia Ministerului Educaţiei Naţionale de a reduce considerabil numărul locurilor bugetate în universităţile de elită, fapt ce va duce la ”diminuarea bugetului alocat procesului educaţional şi serviciilor dedicate studenţilor”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-un comunicat de presă, de miercuri, al Organizaţiei Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara (OSUT), studenţii spun că sunt ignoraţi de către Ministerul Educaţiei Naţionale, aceasta în ciuda încercărilor de a atrage atenţia asupra repartizării netransparente a locurilor bugetate la licență și masterat, respectiv a granturilor doctorale pentru anul universitar 2018-2019.

”Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT), ca singură organizaţie sindical-studenţească constituită la nivelul Universităţii de Vest din Timişoara, porneşte, în spirit de solidaritate cu studenţii celorlalte patru universităţi din Consorţiul Universitaria (Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi), o grevă japoneză pentru a-şi exprima, încă o dată, dezamăgirea faţă de felul în care universităţilor de elită din România le-au fost tăiate un număr considerabil de locuri bugetate, ducând la diminuarea bugetului alocat procesului educaţional şi serviciilor dedicate studenţilor”, se arată în comunicat.

Astfel, greva se va desfăşura în mod paşnic, având scop simbolic, persoanele care iau parte la aceasta distingându-se prin purtarea unei banderole albe.

„Din păcate, asistăm la o situaţie tragică, în care universităţi de top din România sunt neglijate prin tăierea unor locuri pe criterii total netransparente, studenţii neştiind nici în momentul de faţă motivul din spatele acestei decizii. Considerăm că trebuie să fim solidari cu celelalte universităţi afectate de tăierea locurilor bugetate, cu atât mai mult cu cât universitatea în care am ales să studiem se confruntă cu aceleaşi provocări. Nicio tăiere de locuri nu este bine văzută din punctul nostru de vedere, pentru că poate crea unui precedent, acesta ducând în cele din urmă la scăderea calităţii serviciilor pentru studenţi şi la creşterea taxelor acestora, din pricina subfinanţării universităţilor care de ani buni reprezintă România în topurile internaţionale. Dorim ca deciziile ce privesc mediul universitar din România să fie luate într-un mod cât mai transparent şi echitabil pentru toate universităţile, care să le ofere încredere studenţilor şi întregii societăţi într-un viitor mai bun”, a declarat Ovidiu-Marian Boldor, preşedinte OSUT.

Potrivit rectorului UVT, Marilen Pirtea, numărul de locuri bugetate alocate universităţii pentru anul 2018-2019 este mai mic decat cel alocat pentru acest an, astfel: cu 10 locuri mai puţine la ciclul de licenţă, cu 32 de locuri la ciclul de master şi 3 locuri la ciclul de doctorat.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.