Strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România va fi prezentată vineri după-amiază, după ce a fost aprobată de Guvern şi, ulterior, de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi a fost publicată în Monitorul Oficial.
Conferinţa de presă în care va fi prezentată strategia de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 în România va avea loc la ora 16.00, la Palatul Victoria.
Aceasta va fi susţinută de Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepresedinte CNCAV, şi Florentina Furtunescu, Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Strategia a fost publicată deja în Monitorul Oficial şi stabileşte modul de comunicare legat de vaccinare, etapele vaccinării şi grupurile profesionale prioritare,, instituţiile responsabile, funcţionarea centrelor de vaccinare, modul de stocare şi distribuţie, inclusif managementul deşeurilor rezultate.
”Este de aşteptat ca disponibilitatea şi accesul la vaccinurile împotriva COVOD-19 să fie limitate în etapele iniţiale ce vor urma autorizării din cauza capacitărţii insuficiente de producţie şi a cererii ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare şi distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil”, se arată în document.
În Etapa lva fi vaccinat personalul din spitale, din sistemul de medicină de urgenţă, din medicina primară, laborsatoare, farmacii, personalul din serviciile stomatologice, personalul de îngrijire din centrele rezidenţiale, personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.
În a ll-a etapă este vizată populaţia de risc - adulţii cu vârsta peste 65 de ani, personalul din divers instituţii-cheie.
În etapa a lll-a este luată în calcul populţia adultă, dar şi copiii, în funcşie de evoluţia epidemiologică.
De asemenea, documentul prezintă etapele de vaccinare.
La nivel central, instituţiile responsabile vor fie ministerele Sănătăţii, Apărării şi de Interne, precum şi STS, care va asigura echipamentele şi softurile necesare transmiterii informaţiilor şi va securiza datele.
Strrategia de vaccinare inclue şi modul în care se va desfăşura campania de comunicare şi informare a populaţiei.
Săptămâna trecută, Hotărârea privind Strategia de vaccinare a populaţiei împotriva virusului SARS-CoV-2 a fost adoptată de Guvern.
Ministerul Sănătăţii a precizat că Strategia de vaccinare a fost elaborată de către Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea Prim-ministrului.
"În CSAT a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, campanie care va dura cel puţin câteva luni de zile. Am dorit să fie o campanie foarte bine pregătită şi strategia, după părerea mea şi a specialiştilor e una foarte bine lucrată. Ea a fost aprobată în Guvern, acum şi în CSAT. Această strategie cuprinde paşii de vaccinare", a declarat, ulterior, preşedintele Klaus Iohannis.
El a spus că deja persoanele informate din zona medicală doresc să se vaccineze în proporţie de peste 80%.
"Foarte, foarte pe scurt despre vaccinare pot să vă spun în acest moment că este foarte posibil ca la începutul anului viitor să beneficieze România deja de prima tranşă de vaccin. Este posibil să avem o primă tranşă cu un număr de aproximativ un milion de doze. În prima tranşă, repet, va fi vaccinat întregul personal medical şi persoanele din grupele de risc. Vaccinarea este voluntară, vaccinarea este sigură, vaccinarea este eficientă, vaccinarea se face planificat. Este foarte, foarte important de ştiut că aceste tipuri de vaccin care sunt acum în curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente sunt la cel mai înalt standard european. Deja echipa care se va ocupa de campania de vaccinare a făcut verificări în unităţile spitaliceşti, între medicii de familie şi intenţia de vaccinare e la un grad foarte mare. Se pare că deja persoanele informate din zona medicală doresc în proporţie de peste 80% să se vaccineze. E un lucru foarte bun şi e posibil ca până în primăvară să terminăm această primă campanie de vaccinare”, a completat şeful statului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.