Strategia naţională pentru promovarea egalităţii de gen şi combaterea violenţei domestice pentru perioada 2018 – 2021, precum şi planul operaţional pentru implementarea acesteia au fost aprobate joi, în şedinţă de Guvern. Strategia prevede, printre altele, creşterea gradului de conştientizare a copiilor şi tinerilor cu privire la prevederile legale din domeniul egalităţii de gen, combaterea stereotipurilor în rândul tinerilor, încurajarea antreprenorialului în rândul femeilor şi tinerilor proveniţi din medii defavorizate sau creşterea nivelului de participare a femeilor la procesul de decizie.
„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptată Strategia naţională privind promovarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice 2018 – 2021 şi planul operaţional pentru implementarea acesteia. Este de fapt o continuare a politicilor publice ale României în domeniul egalităţii de şanse şi prevenirii violenţei domestice, o corelare cu tot ce înseamnă politici publice europene în acest domeniu”, a anunţat purtătorul de cuvând al Guvernului la finalul şedinţei de Guvern.
Astfel, în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, pentru perioada 2018 – 2021, domeniile prioritare sunt educaţia, piaţa muncii, participarea echilibrată la decizie şi abordarea integratoare de gen.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit Ministerului Muncii, în domeniul educaţiei se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a copiilor şi tinerilor cu privire la prevederile legale din domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi combaterea stereotipurilor de gen în rândul tinerilor. În ceea ce priveşte piaţa muncii, strategia urmăreşte încurajarea antreprenorialului în rândul femeilor şi tinerilor proveniţi din medii defavorizate, îmbunătăţirea situaţiei femeilor pe piaţa muncii şi concilierea vieţii profesionale cu viaţa de familie şi cea privată.
De asemenea, strategia vizează creşterea nivelului de participare a femeilor la procesul de decizie şi introducerea perspectivei de gen în politicile naţionale.
În domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice pentru perioada 2018 – 2021, Strategia urmăreşte îmbunătăţirea cadrului legislativ actual şi asigurarea implementării unitare a legislaţiei primare prin adoptarea legislaţiei secundare şi terţiare, dezvoltarea serviciilor sociale adecvate nevoilor identificate şi care să asigure acces facil, asistenţă de calitate tuturor victimelor şi măsuri pentru agresori, formarea şi pregătirea necesară pentru specialişti, întărirea capacităţii instituţionale a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale de gestionare a violenţei domestice, dezvoltarea relaţiilor de colaborare între partenerii interni şi între statul român şi statele sau organismele internaţionale implicate în prevenirea şi combaterea violenţei domestice, creşterea eficacităţii măsurilor de prevenire a violenţei domestice şi a recidivei acesteia, dezvoltarea de atitudini şi comportamente nonviolente.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.