Un stejar care are aproape 100 de ani şi care a fost plantat de Regele Ferdinand I, la 1 mai 1923, va fi tăiat din Piaţa Libertăţii din Timişoara, aflată în centrul oraşului, după ce s-a uscat. Copacul a fost plantat chiar în faţa fostei garnizoane militare care va fi transformată în Muzeu al Revoluţiei. În locul stejarului, care va fi donat Facultăţii de Arte pentru a-l transforma în operă de artă, va fi plantat un alt arbore, iar la eveniment este aşteaptată să participe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.
"După aproape 100 de ani în care a umbrit intrarea în garnizoana din Piaţa Libertăţii, stejarul plantat de Regele Ferdinand I în 1 mai 1923, grav afectat de lucrările de reabilitare a pieţei, va fi ridicat şi donat Facultăţii de Arte pentru a fi transformat într-o operă publică de artă. În cursul zilei de mâine, 13 mai, lucrătorii Horticultura, cu sprijinul STPT, vor îndepărta stejarul uscat”, se arată într-un comunicat de presă, de joi, al Primăriei Timişoara.
Trunchiul stejarului sădit de Regele Ferdinand I va fi donat Facultăţii de Arte şi Design din Timişoara şi va fi transformat într-o operă de artă care va fi amplasată într-un spaţiu public.
În 19 mai, pe locul unde s-a aflat acest stejar va fi plantat un alt arbore, la eveniment fiind aşteptată să participe şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.
În cursul acestui an, Primăria Municipiului Timişoara şi Horticultura vor realiza mai multe intervenţii asupra celuilalt stejar din piaţă, plantat tot în 1923, de Regina Maria, aflat încă în viaţă. Intervenţiile au fost recomandate în urma unui studiu realizat de specialiştii Asociaţiei Peisagiştilor din România (ASOP) - Filiala Teritorială Vest pentru a-l proteja, însă, potrivit studiului, nu există garanţii că acesta va mai putea fi salvat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.