Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara este singurul Centru Expert din vestul ţării pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor cu Hipertensiune Arterială Pulmonară (HTP), afecţiune determinată de o creştere a presiunii în circulaţia pulmonară, în artere, în vene ori capilare, având ca efect o suprasolicitare constantă a inimii, asociată cu insuficienţă cardiacă. Aceasta poate duce la moarte prematură. În condiţii normale, presiunea în teritoriul pulmonar (numită şi „mica circulaţie”) este scăzută, tocmai pentru a uşura munca inimii în realizarea schimburilor gazoase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de vineri al Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, în prezent sunt cunoscute aproape 50 de boli care, prin diverse mecanisme, conduc la această alterare funcţională generată, cel mai frecvent, de bolile cronice ale inimii sau ale plămânilor sau asociată unor boli autoimune ori emboliilor pulmonare.
Hipertensiunea arterială pulmonară primitivă este o boală rară ce se prezintă ca o afectare directă a vaselor arteriale pulmonare, fără o cauză evidentă, posibil cu componentă genetică.
 
„Simptomele HTP sunt nespecifice, absente iniţial, dar care devin tot mai evidente în decurs de câteva luni, pe măsură ce boala evoluează. Astfel, iniţial, apare greutatea în respiraţie, la început doar la efort, iar ulterior, chiar şi în repaus, apar constricţia toracică, astenia, senzaţia de ameţeală sau chiar leşinul (lipotimia). Se produce, totodată, o „învineţire” a feţei şi a buzelor, apar edemele (umflarea picioarelor), palpitaţiile şi creşterea pulsului. Confirmarea HTP implică, practic, un diagnostic de excludere”, a declarat  dr. Nicoleta Bertici, medic primar pneumolog - coordonator Centru Expert HTP de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.
 
Boala implică un abord multidisciplinar. Este vorba de  pneumologie, cardiologie, reumatologie, radiologie, hematologie, gastroenterologie şi chiar chirurgie cardiacă. HTP este o boală severă, fără perspective de vindecare în prezent şi cu prognostic destul de rezervat. Suspicionarea precoce a bolii de la nivel de medic de familie, urmată de adresarea rapidă către centrele expert, unde există aparatură, experienţă şi medicaţie specifică, administrată gratuit, pot schimba însă viaţa pacienţilor cu o asemenea boală.
 
„Un aspect foarte important în evoluţia HTP l-a reprezentat dezvoltarea de medicamente specifice care au efecte vasodilatatoare şi a unor intervenţii, a unor proceduri chirurgicale. Uzual, sunt administrate diuretice pentru a elimina excesul de apă, anticoagulante pentru a preveni formarea cheagurilor, şi blocanţi de calciu pentru a reduce pulsul. Totodată, se impune şi utilizarea oxigenoterapiei. Uneori sunt necesare şi intervenţii chirurgicale, cum este procedura de extragere a cheagurilor de sânge din arterele principale, proceduri de dilatare, şi, in extremis,  transplantul pulmonar”, mai spune Nicoleta Bertici.
 
Hipertensiunea arterială pulmonară continuă să fie o afecţiune subdiagnosticată, prea puţin cunoscută, deoarece debutul şi semnele clinice sunt nespecifice. Astfel, studiile arată faptul că în ţările dezvoltate există o întârziere semnificativă în diagnosticarea HTP estimată, în medie, la peste doi ani. Rezultatul este o scădere a ratei de supravieţuire la 5 ani prin eşecul iniţierii timpurii a tratamentului necesar.
 
Începând cu 2008, România are un program naţional de tratament al pacienţilor cu Hipertensiune Arterială Pulmonară. 
 
De la înfiinţarea Centrului Expert de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara, au fost trataţi peste 100 de pacienţi cu diverse forme de HTP. Majoritatea au fost persoane tinere, de sex feminin. Gravitatea bolii, care este mai agresivă ca multe forme de cancer şi diagnosticarea tardivă a afecţiuni a făcut ca rata de supravieţuire a pacienţilor să fie redusă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.