Spitalul Clinic „Dr. Ion Cantacuzino”, din Capitală, de unde au fost furate trei picioare de om, amputate, a fost amendat de Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti (DSPMB) cu 4.400 de lei pentru nesecurizarea spaţiilor de stocare temporară a deşeurilor periculoşi nesupravegherea personalului implicat în gestionarea acestor deşeuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al DSPMB, în zilele de 13 şi 14 iianuarie, o echipă de inspectori sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti a făcut un control la Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino”, ca urmare a solicitării IGPR – DGPMB – Politia Sector 2.

Au fost verificate documentele aferente activităţii de gestionare a deşeurilor şi spatiul de stocare temporară a deşeurilor periculoase, conform competenţelor DSPMB, se arată în comunicatul citat.

„Pentru neconformităţile constatate, respectiv nesecurizarea spaţiului de stocare temporară a deşeurilor periculoase şi nerespectarea de către coordonatorul activităţii de protecţie a sănătăţii în relaţie cu mediul în ceea ce priveşte supravegherea activităţii personalului implicat în gestionarea deşeurilor medicale periculoase, au fost aplicate persoanelor responsabile, două amenzi contravenţionale în valoare de 4.400 lei,  în conformitate cu legislaţia în vigoare (prevederile Ord. MS 1226/ 2012, Ord MS 1226/2012, HGR 857/2011)”, mai precizează DSPMB în acelaşi comunicat.

Vineri seară, au fost furate trei picioare umane, amputate, de la Spitalul Cantacuzino din Capitală, însă apelul la 112 a fost făcut abia în cursul zilei de luni, când a fost începută ancheta Poliţiei Capitalei.

Managerul Spitalul Cantacuzino, Iulian Brezean, a transmis, marţi, că fapta a avut loc vineri, înainte de ora 19.00 şi că spaţiul nu era încuiat, iar cu 20 de minute înainte ca suspectul să fie surprins de camerele de supravehhere, în zonă a fost o îngrijitoare de pe Secţia Obstretică-Ginecologie. Unitatea medicală a demarat o anchetă internă pentru a stabili toate datele incidentului.

Iulian Brezean a mai transmis că a aflat sâmbătă dimineaţă despre faptul că un medic rezident al unităţii medicale a găsit un membru amputat pe Bulevardul Dacia. Rezidentul a anunţat medicul de gardă din ziua respectivă, care a trimis brancardierul de serviciu să îl recupereze.

„Piesa recuperată a fost depozitată în lada frigorifică amplasată în spaţiul destinat deşeurilor infecţioase”, a declarat Iulian Brezean.

El a precizat că incidentul a fost anunţat luni la 112, iar poliţiştii au făcut verificări şi au vizionat imaginile stocate pe camerele de supraveghere. Managerul unităţii medicale nu explică, însă, de ce s-a sunat abia luni la 112.

Iulian Brezean a afirmat că pe imaginile respective se observă cum, vineri, la ora 18.57, un bărbat se deplasa dinspre gangul unde funcţionează morga, care are ieşire în Bulevardul Dacia, către rampa de deşeuri infecţioase.

”Spaţiul nu era încuiat, persoana pătrunde în incintă de unde sustrage mai mulţi saci cu care pleacă pe acelaşi traseu, probabil părăsind incinta prin escaladarea gardului dinspre Bulevardul Dacia”, a menţionat managerul unităţii medicale.

El a adăugat că tot pe imaginile de pe camerele de supraveghere se mai observă că ultima persoană care depozitează deşeuri infecţioase în rampă este Elena Ciuma, îngrijitoare în Secţia Obstretică-Ginecologie, iar asta se întâmpla vineri, la ora 18.37.

”În dimineaţa zilei de 13.01.2025, cu ocazia verificării lăzii frigorifice în care erau depozitate deşeurile anatomopatologice s-a descoperit faptul că mai lipsesc încă două pachete, care conţineau două membre amputate. Ulterior, în data de 14.01.2025, a fost găsit un pachet, din cele dispărute, într-o pubelă galbenă de deşeuri amplasată în spatele lăzii frigorifice, în rampa de deşeuri infecţioase”, a mai declarat managerul Spitalului Cantacuzino.

El a menţionat că a fost deschisă o anchetă internă, pe lângă anchetele Poliţiei şi Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

Dr. Alexandru Coman, vicepreşedinte al Asociaţiei Pentru Prevenirea şi Controlul Infecţiilor şi medic epidemiolog la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, a explicat pentru News.ro cum se gestionează corect în spital deşeurile medicale. Potrivit acestuia, colectarea se face într-un anumit fel, spaţiul de depozitare trebuie să întrunească mai multe condiţii, iar personalul care le transportă trebuie să fie instruit.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.