Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) a transmis, marţi, precizări cu privire la reforma Ministerului Afacerilor Interne anunţată de ministrul Amrcel Vela şi cere ca procesul să fie bine fundamentat, făcut transparent şi să ţină cont de drepturile poliţiştilor. ”Să nu fie utilizată ca un paravan pentru alte scopuri”, au transmis sindicaliştii, anunţân că vor participa miercuri la o nouă şedinţă pe această temă la MAI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Conducerea MAI şi sindicaliştii din sistem s-au reunit, luni, pentru discuţii pe tema procesului de reorganizare structurală. 

”Având în vedere că reorganizarea vizează drepturile profesionale şi economico-sociale ale membrilor noştri, reprezentanţii SNPPC - sindicat reprezentativ din punct de vedere juridic la nivelul Poliţiei Române - au solicitat participarea şi au fost fost invitaţi la şedinţă, pentru consultări, atât la nivel central, cât şi teritorial. Discuţiile nu au fost concludente, deocamdată, iar ca federaţie şi ca sindicat reprezentând drepturile/interesele a peste 40.000 de angajaţi ai MAI, considerăm că, în acest moment preliminar al procesului de reorganizare structurală, s-ar fi impus prezentarea unor direcţii clare de lucru, studiate şi concepute pe baza ştiinţei managementului organizatoric, a experienţei stucturale dobândite, a nevoii (reale şi justificate, nu doar clamate!) de eficientizare a serviciului public în slujba comunităţii şi a statului”, au transmis, marţi, sindicaliştii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit acestora, Ordinul nr. 105/2013 privind activitatea de planificare structurală şi management organizatoric în unităţile Ministerului Afacerilor Interne, modificat prin OMAI nr. 140/2016, obligă la respectarea unor principii în domeniu şi la întocmirea unui ,,RAPORT DE MOTIVARE privind elaborarea şi modificarea structurii organizatorice (organigramei şi/sau statului de organizare)”.

Sindicaliştii au prezentat o serie de aspecte care trebuie avute în vedere la reorganizarea activităţii:

- să fie realmente necesară şi să fie fundamentată prin analize aprofundate şi studii de impact pe toate planurile;
- să nu fie utilizată ca un paravan pentru alte scopuri (să nu fie materializată ,,pe repede-înainte” din motive obscure);
- să fie transparentă şi să fie dezbătută real cu partenerii de dialog social, conform legii;
- ,,să pună calul înaintea căruţei” (să respecte norme şi principii ştiinţifice);
- să nu neglijeze, cu orice preţ, drepturile şi interesele personalului;
- să fie fundamentată şi susţinută, după caz, sub aspect financiar (bugetul fiind deja aprobat, o reorganizare de amploare este dificil de pus în practică, acum);
- să aducă plus-valoare serviciului public, cetăţenilor şi statului.

”Considerăm că FSNPPC şi SNPPC, ca entităţi sindicale reprezentative - statuate prin sentinţe ale instanţelor judecătoreşti civile, abilitate de lege, la nivelul MAI, respectiv al Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontieră -, trebuie să fie partenere reale de dialog social, nu doar o prezenţă formală la şedinţele de analiză pe care le incumbă procesul organizatoric. Din acest punct de vedere, aşteptăm cu real interes şedinţa anunţată, mâine, la nivelul MAI, pe aceeaşi temă”, au mai transmis sindicaliştii.

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunţat că luna aceasta va prezenta o propunere de eficientizare şi restructurare a Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât acest minister să crească în percepţia românilor privind încrederea.

Vela a spus că a constatat că sunt prea mulţi poliţişti în birouri şi prea puţini în stradă, iar cei din stradă nu sunt bine dotaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.