Sindicaliştii din penitenciare reclamă un protocol încheiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) care ”obligă poliţiştii de frontieră să viziteze penitenciarele din Arad şi din Botoşani pentru a se familiariza cu puşcăria”. Conform sindicaliştilor, scopul documentului este acela de a ”conştientiza consecinţele faptelor de corupţie”, însă angajaţii din ANP consideră că, prin implementarea protocolului, poliţiştii de frontieră sunt ”umiliţi de şefi în faţa deţinuţilor din penitenciare”
”Un protocol semnat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) obligă poliţiştii de frontieră să viziteze penitenciarele din Arad şi din Botoşani pentru a se familiariza cu puşcăria, în eventualitatea în care ar deveni corupţi. (...) Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), prin măsura de a-i pune pe poliţiştii de frontieră să defileze prin faţa deţinuţilor transformă puşcăriile în pelerinaj pentru pupatul moaştelor Sfintei Corupţii, sub ochii zeflemitori ai infractorilor, care, în majoritatea cazurilor, fac glume deşănţate şi înjură orice vizitator al instituţiilor de forţă care le trece prin faţa gratiilor”, se arată într-un comunicat dat publicităţii joi după-amiază, de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţionala a Penitenciarelor (FSANP).
Conform acestora, protocolul prevede ca, săptămânal, câte opt poliţişti de frontieră sunt ”obligaţi” să meargă în sectorul de deţinere al penitenciarelor ”pentru a observa în ce condiţii îşi execută pedeapsa deţinuţii, cu scopul de a conştientiza consecinţele faptelor de corupţie”.
Sindicaliştii din penitenciare cataloghează măsura dispusă de conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) drept una ”ilegală, abuzivă şi umilitoare pentru poliţiştii de frontieră, cărora ofiţerii DGA le aplică eticheta de corupţi sau puşcăriabili”.
Angajaţii din unităţile de detenţie consideră de asemenea că ”vizitarea puşcăriilor cu scopul de conştientizare a cetăţenilor faţă de consecinţele săvârşirii unei infracţiuni reprezintă o acţiune umilitoare din punct de vedere uman, care se subscrie torturii psihice, constituind o situaţie fără precedent şi fără o bază legală şi morală sustenabilă”.
”Pe când un tratament similar şi politicienilor?”, întreabă public preşedintele FSANP, Cosmin Dorobanţu.
Acesta acuză guvernanţii că ”au politizat instituţiile de forţă, prin numirea unor şefi obedienţi clasei politice şi care nu mai fac diferenţa dintre realitate şi absurd”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.