Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a inspectat, marţi, în judeţul Sibiu, primul depozit de deşeuri periculoase din ţară care s-a închis, apreciind că este ”un eveniment extrem de important pentru România”, aflată în procedură de infringement. Gavrilescu a precizat că alte 49 de depozite ar trebui închise.
Graţiela Gavrilescu a inspectat, marţi, în comuna Târnava, locul denumit Şomârd unde a existat un depozit de deşeuri periculoase, închis în 31 august de către operatorul economic, în colaborare cu autorităţile locale şi oficialii de Mediu.
Depozitul a funcţionat mai bine de 20 de ani şi a avut o capacitate de 100.000 de tone. Închiderea sa a costat aproximativ 300.000 de euro, iar zona depozitului va fi monitorizată în următorii 20 de ani.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Este un eveniment extrem de important pentru România. Este primul depozit de deşeuri industriale periculoase care s-a închis şi care era în procedură de infringement cu care suntem la Curtea Europeană de Justiţie. Pentru că agentul economic şi-a îndeplinit toate obligaţiile de mediu şi a făcut închiderea conform legii în vigoare, din acest motiv am făcut deja demersurile ca depozitul de la Târnava să fie scos de pe lista procedurii de infringement şi am făcut apărarea şi întâmpinarea la Curtea Europeană de Justiţie pentru ca acest depozit să fie scos definitiv. Eu nu am decât laude pentru toţi cei care au fost implicaţi în acest procedeu. Sper să fie etalon şi pentru celelalte depozite industriale din ţară, fie că sunt periculoase sau nepericuloase, pentru care România se află în procedură de infringement şi nu numai, şi pentru celelalte depozite care urmează să fie închise. Atâta timp cât suntem responsabili, lucrurile se fac temeinic şi bine”, a spus ministrul Mediului.
Graţiela Gavrilescu a mai precizat că pe lista de infringement mai sunt 49 de depozite care trebuie închise.
“Mai sunt la ora asta încă 49 de depozite de deşeuri periculoase şi nepericuloase pentru care suntem în procedură de infringement şi care urmează să fie închise. Sunt în anumite stadii, dar niciunul nu a atins încă performanţa de cel puţin 90% ca să ne gândim că într-un timp foarte scurt ele vor fi închise. Multe dintre companiile respectivă sunt în procedură de insolvenţă sau de faliment, dar, acolo unde nu avem situaţia aceasta, încercăm să ajutăm operatorii pe cât este posibil cu toate că bugetul fiecărui operator este cel care primează pentru ducerea la finalitate a închiderii depozitelor respective”, a mai precizat ministrul Mediului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.