Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Proiectul, iniţiat de către deputaţii REPER Oana Cambera şi Andrei Lupu, introduce măsuri suplimentare pentru a îmbunătăţi protecţia şi sprijinul oferit victimelor violenţei domestice. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Raportările Poliţiei Române indică o creştere alarmantă a violenţei domestice în primele trei luni ale anului 2024, cu peste 28.000 de cazuri confirmate, reflectând o realitate sumbră şi o presiune crescândă pentru acţiuni mai hotărâte şi sistematice, arată comunicatul de presă al REPER.
Această situaţie gravă se adaugă la cele peste 108.000 de intervenţii din 2023, şi mai îngrijorător este că multe incidente rămân ascunse, neavând parte de atenţia necesară, întrucât violenţa împotriva femeilor continuă să fie un subiect neadresat suficient în societatea românească. Noua legislaţie propune măsuri de informare, în special pentru facilitarea accesului la sprijin pentru victime şi intensificarea campaniilor de conştientizare, pentru a aduce schimbări semnificative în combaterea acestui flagel.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Această lege reprezintă un pas esenţial în sprijinul victimelor violenţei domestice. Prin afişarea numărului de urgenţă în locuri publice frecventate, sperăm să oferim o cale rapidă de suport pentru victimele care au nevoie de ajutor. Este esenţial să punem la dispoziţia victimelor toate instrumentele pentru a apela la sprijin, să evităm tragediile şi asigurându-ne că acestea primesc ajutorul necesar pentru a depăşi dificultăţile cu care se confruntă“, a declarat deputata REPER Oana Cambera, iniţiatoarea proiectului, potrivit sursei citate.
Printre principalele schimbări introduse de proiect se numără obligaţia afişării numărului de urgenţă pentru victimele violenţei domestice, 0800.500.333, în toate unităţile sanitare şi de învăţământ din ţară, precum şi în staţiile şi mijloacele de transport în comun. De asemenea, proiectul impune ministerelor implicate să colaboreze pentru elaborarea şi difuzarea anuală a materialelor informative privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice.
„Propunerea legislativă reprezintă a treia iniţiativă dintr-un pachet de măsuri pe care le-am iniţiat în Parlamentul României, iar în calitate de candidată la alegerile europarlamentare îmi doresc ca de la nivel european să elaborăm mecanisme de sprijin şi colaborare prin diferite platforme între statele membre, cu întărirea unor obligaţii comune în combaterea violenţei domestice şi în special crearea unor programe de finanţare, luând în considerare indicatori naţionali. Eradicarea violenţei împotriva femeilor nu poate fi realizată fără un mecanism de sprijin european care să aloce finanţări ong-urilor şi instituţiilor statului pentru acordarea de asistenţă victimelor, începând de la sprijin juridic şi psihologic, acces la locuire, dezvoltare personală şi integrare în muncă şi până la programe de informare, conştientizare şi educaţie pentru întreaga societate.” a completat deputata REPER Oana Cambera, potrivit sursei menţionate.
Adoptarea proiectului legislativ de către Senat este un pas important în combaterea violenţei domestice, venind ca răspuns la creşterea alarmantă a cazurilor din primele luni ale anului 2024.
Noua legislaţie introduce măsuri suplimentare pentru a sprijini victimele, inclusiv facilitarea accesului la asistenţă şi campanii de conştientizare intensificate. Implementarea cu succes a acestor măsuri va contribui la reducerea semnificativă a violenţei domestice în România, susţin iniţiatorii de la REPER.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.