Andrew Popper, şeful Casei Regale, a declarat, într-un interviu pentru Antena 3, că speră că legea privind statutul Casei Regale să fie adoptată, iar în prezent au loc discuţii "promiţătoare" cu Guvernul pentru găsirea unei soluţii intermediare în ceea ce priveşte rămânerea familiei regale la Palatul Elisabeta. Acesta a mai spus că Regele Mihai I nu a cerut niciodată Palatul Elisabeta, argumentând că nu i-a aparţinut în mod personal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Noi sperăm că problema se va rezolva pe termen lung prin adoptarea acestei legislaţii şi avem toate motivele să credem că legislaţia privind Casa Regală va fi adoptată de către Parlament. Această legislaţie va da posibilitatea familiei (regale – n.r.) să rămână în această locuinţă şi în care îşi va continua activităţile. Trebuie să spunem că imensa majoritate a suprafeţei acestei clădiri este folosită pentru evenimente publice. Nu este pur şi simplu un loc unde locuieşte Familia Regală (…) În momentul de faţă suntem în discuţii cu Guvernul  ca să găsim o soluţie intermediară şi, în ultimele zile, am întâlnit foarte multă bună-voinţă din partea Guvernului şi sperăm, şi suntem aproape convinşi că o soluţie intermediară va fi găsită”, a declarat Andrew Popper, şeful Casei Regale, referindu-se la Palatul Elisabeta pe care, după decesul Regelui Mihai, care era beneficiarul direct, familia regală ar urma să îl părăsească.

Andrew Popper a mai declarat că problema Familiei Regale nu este că nu are unde să locuiască, ci este îngrijorată de starea Palatulu Elisabeta, care are o valoare istorică foarte mare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Nu este preocupată că nu are unde să locuiască, că nu se pune problema că nu au unde să doarmă noaptea, ci că acest spaţiu este folosit în interesul public, este o imensă fabrică de evenimente aici. Sunt preocupaţi pentru valoarea istorică a acestui imobil care ar trebui păstrat ca un memorial”, a mai spus acesta.

Popper a mai spus că Regele Mihai I nu a cerut niciodată ca Palatul Elisabeta să treacă în proprietatea lui, şeful Casei Regale a spus că monumentul nu i-a aparţinut lui, ci Principesei Elisabeta, iar Regele şi-a stabilit un principiu potrivit căruia va revendica doar proprietăţile lui personale

“Pentru că nu i-a aparţinut Regelui Mihai în mod personal. A aparţinut unui membru al Familiei Regale, Principesa Elisabeta (...) Palatul Elisabeta a fost proprietate, într-adevăr, a unui membru al Familiei Regale şi asta ridică anumite chestiuni de ordin moral, dar, din punct de vedere legal, această locuinţă a aparţinut Principesei Elisabeta. În momentul în care Regele s-a întors în ţară, el a stabilit un principiu foarte clar, pe care noi l-am respecat, şi anume că el nu va revendica decât proprietăţile care i-au aparţinut lui. Tot ce a revendicat Regele au fost proprietăţile lui personale”, a mai spus acesta.

De asemenea, întrebat ce va face Casa Regală pe data de 5 februarie, atunci când ar trebui să părăsească Palatul Elisabeta, Andrew Popper a spus că va respeca legea şi în continuare se poartă discuţii cu statul.

"Legea dă şi posibilitatea unei prelungiri de a sta la Palatul Elisabeta şi, din discuţii, această prelungire va avea loc. Teoretic, probabil că va fi în schimbul unei sume de bani. Sunt discuţii în curs foarte promiţătoare, este bunăvoinţă din partea Guvernului şi RA-APPS, sunt încrezător că vom ajunge la o soluţie. Această soluţie e intermediară, de termen scurt, nu una satisfăcătoare pentru un termen mai lung, deci legea trebuie aprobată pentru desfăşurarea acestor evenimente la Palat, pentru imaginea României (...) Legea nu a apărut ieri, a fost elaborată de Guvernul domnului Cioloş în consultaţie cu Palatul Cotroceni, e vorba de o iniţiativă de acum doi ani. Am fost asiguraţi de partidele politice importante din România că vor continua să sprijine această lege şi avem speranţă şi încredere că această lege va fi aprobată într-un termen rezonabil", a completat Şeful Casei Regale.

El a mai afirmat că Familia Regală foloseşte foarte puţin palatul ca locuinţă, în majoritatea timpului fiind folosit pentru evenimente publice.

“Motivul pentru care se doreşte ca acest palat să rămână în folosinţa Casei Regale este pentru activităţile publice care se desfăşoară aici. Acest imobil este folosit doar într-o mică măsură ca o locuinţă şi este folosit în marea lui majoritate pentru organizarea de evenimente publice care au foarte multă importanţă. Au fost zeci de evenimente aici la care au participat instituţii de stat, membri ai societăţii civile, au fost aici capete incoronate şi şefi de stat", a mai spus Popper.

Cabinetul Tudose a avizat negativ proiectul de lege prin care Palatul Elisabeta ar fi rămas în folosinţa familiei regale, fostul premier pronunţându-se şi împotriva variantei propuse de Casa Regală privind închirierea clădirii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.