Comisia Europeană a impus extinderea până la 31 martie a măsurilor luate după apariţia unui focar de pestă porcină africană în judeţul Satu-Mare, astfel că în zona de supraveghere cu o rază de zece kilometri în jurul focarului sunt patrule de poliţişti şi jandarmi care se asigură că nu se transportă porci. Zeci de teste au fost efectuate în ultimele zile pe cadavre de porci, însă nu a mai fost indentificat niciun caz de infectare.
Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare, Nicolae Dumuţa, a declarat, marţi, pentru News.ro, că măsurile au fost extinse până la 31 martie, la cererea Comisiei Europene.
Conform sursei citate, în urma focarului depistat într-o gospodărie din comuna Micula au fost ucişi 14 porci, iar analizele realizate ulterior pe probele prelevate de la alte animale nu au mai confirmat cazuri noi de boală.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Toţi porcii sacrificaţi în judeţ sunt testaţi, inclusiv mistreţii vânaţi sau descoperiţi morţi, zeci de teste fiind realizate în ultimele zece zile.
Printre măsurile care vor fi aplicate până la 31 martie se numără interzicerea transportului de porci în zona afectată, astfel că patrule de jandarmi şi poliţişti sunt prezente pe toate drumurile.
“Examinarea clinică a tuturor porcinelor din zona de protecţie s-a încheiat şi nu au fost descoperite alte suspiciuni”, a spus şeful DSVSA.
Zona de protecţie, în care animalele sunt strict supravegheate de către veterinari, este delimitată pe o rază de trei kilometri în jurul focarului şi cuprinde 109 gospodării cu peste 800 de porci.
O a doua zonă delimitată este de supraveghere, care are o rază de zece kilometri şi cuprinde 1401 gospodării cu aproape 6800 de porci. În această zonă, transportul porcilor este interzis.
În 12 ianuarie, autorităţile au confirmat existenţa unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din comuna Micula. Centrul Local de Combatere a Bolilor şi DSVSA Satu-Mare au luat mai multe măsuri de prevenire şi extinderii bolii, între care uciderea porcilor domestici din gospodăria afectată, cadavrele fiind incinerate.
Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a notificat structurile de la nivel naţional şi din cadrul Uniunii Europeane, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.
Ulterior, preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, s-a deplasat la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene termenii de adoptare a deciziei privind zona aflată sub restricţii, măsurile care trebuie respectate de România şi perioada pentru care acestea vor fi aplicate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.