Comisia de cercetare disciplinară care a analizat conduita medicilor care l-au primit pe adolescentul mort de peritonită la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a finalizat ancheta disciplinară, în urma acesteia unul dintre doctori fiind sancţionat cu avertisment scris şi reducere de 10% din salariu timp de trei luni, în timp ce al doilea a primit ca sancţiune reducerea cu 10 procente a salariului tot pentru trei luni.
”A fost finalizată cercetarea disciplinară în cazul pacientului D.M.A., comisia de cercetare disciplinară înaintând raportul managerului unităţii”, anunţă, luni după-amiază, oficialii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.
Într-un comunicat al unităţii sanitare se precizează că medicul specialist în medicină de urgenţă care l-a primit pe adolescent la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului nu a consemnat în fişa UPU temperatura pacientului, data şi ora solicitării consultului de chirurgie, neconsemnând solicitările de consult nici în specialităţile neurologie, cardiologie, neinformând telefonic medicii de gardă din aceste specialităţi (aflaţi la aproximativ 2 kilometri de UPU) asupra stării pacientului şi asupra necesităţii efectuării consulturilor.
”Medicii din cele două specialităţi au declarat că au fost informaţi de membrii echipajului SAJ că trebuie să efectueze consulturile”, este concluzia comisiei de anchetă.
De asemenea, doctoriţa Liliana Puiu Crăciun a încălcat prevederile legale care arată că medicul responsabil de tură şi asistentul responsabil de tură sunt obligaţi să consemneze în raport toate problemele din timpul gărzii care afectează desfăşurarea normală a activităţii, indiferent de natura acestora, a încălcat atribuţiile şi sarcinile din fişa postului privind completarea fişelor pacienţilor şi formularelor necesare, activitate efectuată în mod defectuos, şi a încălcat prevederile din fişa postului conform cărora trebuia să informeze corect şi prompt medicului responsabil de gardă sau medicul şef asupra tuturor problemelor ivite în timpul gărzii care influenţează desfăşurarea activităţii.
”Medicul responsabil de tură în acea gardă era medicul şef UPU-SMURD care în declaraţia prezentată comisiei de cercetare disciplinară a afirmat: «nu am fost solicitată de dr. C, nici din punct de vedere medical şi nici administrativ în gestionarea cazului»”, se arată în comunicatul spitalului.
Şi medicul şef al UPU din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu Jiu este responsabil pentru încălcarea protocoalelor în cazul adolescentului decedat, a concluzionat comisia de disciplină.
Potrivit datelor furnizate de spital, medicul şef al UPU a încălcat prevederile unui ordin care stabileşte în sarcina sa mai multe responsabilităţi şi atribuţii, respectiv acelea de a face vizite periodice, la intervale de trei ore, la pacienţii aflaţi în UPU, pentru a reevalua starea lor în vederea adaptării conduitei terapeutice, dar şi de a comunica permanent cu pacienţii şi rudele acestora, de a contrasemna şi de a se asigura că fişele pacienţilor sunt corect şi complet completate. Comisia a respins afirmaţiile medicului şef al UPU Târgu Jiu, având în vedere obligaţiile pe care acesta le avea.
Chirurgul care era de gardă în ziua decesului adolescentului era obligat, potrivit comisiei de disciplină, să îl anunţe pe medicul coordonator al liniei de gardă, respectiv pe şeful secţiei Chirurgie generală II din spital, lucru pe care l-a făcut foarte târziu, când adolescentul bolnav era deja intubat.
”Dacă în perioada de aşteptare pentru transfer pacientul s-ar fi decompensat rapid şi nu mai exista timp util pentru transfer (sau ambulanţa întârzia ore în şir), medicul chirurg general era obligat de urgenţa vitală să intervină. Lipsa disponibilităţii imediate a unui chirurg nu exonerează automat chirurgul general de responsabilitatea de a salva viaţa pacientului, chiar dacă aceasta depăşeşte rutina de competenţă obişnuită”, a concluzionat comisia de disciplină cu privire la chirurgul Valentin Neagu, care a invocat inacţiunea sa în cazul adolescentului prin faptul că nu este chirurg pediatru.
Comisia a subliniat că medicul chirurg avea dreptul legal de a interveni în cazul adolescentului în baza prevederii legale conform căreia tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară.
În urma concluziilor comisiei, managerul spitalului a dispus sancţionarea cu avertisment scris a şefului UPU şi reducerea salarului de bază cu 10% pentru trei luni a celorlalţi doi medici.
”Comisia de cercetare disciplinară a verificat respectarea protocoalelor, procedurilor, atribuţiilor din fişele de post, prevederilor Regulamentului de Organizare şi Funcţionare şi ale Regulamentului Intern, precum şi respectarea legislaţiei în vigoare. Comisia de cercetare disciplinară nu are competenţa de a se pronunţa cu privire la cauza decesului, aceasta urmând să fie stabilită şi comunicată de SML Gorj şi nici asupra suspiciunii existenţei unui posibil caz de malpraxis, pentru aceasta existând comisii la nivelul Colegiul Medicilor Gorj şi DSP Gorj”, precizează reprezentanţii SJU Târgu Jiu.
În noiembrie anul trecut, un adolescent în vârstă de 16 ani a murit la câteva ore după ce a fost dus la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, reprezentanţii unităţii medicale anunţând Poliţia. Surse judiciare spuneau că băiatul suferea de o boală rară şi nu simţea durerea. Poliţiştii fac verificări pentru stabilirea împrejurărilor decesului tânărului. La rândul său, managerul SJU a dispus realizarea unei anchete disciplinare, în acest caz fiind sesizate şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Colegiul Medicilor Gorj şi Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).
Chirurgul care era de gardă şi care nu a intervenit pentru a-l opera pe adolescent a fost sancţionat contravenţional cu 3.000 de lei, pentru nerespectarea articolului 163 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Actul normativ prevede că persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară. Medicul amendat este chirurgul Valentin Neagu.
Al doilea medic amendat tot cu 3.000 de lei este medicul de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe care l-a primit pe copil. Acesta a fost amendat pentru nerespectarea Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 1706/2007. Concret, în fişa UPU a pacientului s-a constatat că erau date incomplete, nefiind trecute orele la care pacientul s-a prezentat la spital şi la care a fost solicitată ambulanţa.
Medicul din UPU amendat este Liliana Puiu Crăciun, care în trecut a fost găsită vinovată pentru decesul unei paciente şi a avut interdicţia temporară de a profesa. După expirarea interdicţiei, ea s-a întors în spital.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.