Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că, de anul viitor, va fi funcţional un Registru unic al profesioniştilor din sănătate, în funcţie de care la examenul de rezidenţiat pentru absolvenţii facultăţilor de medicină să poată fi alocate posturi „care să corespundă nevoilor reale” ale sistemului. Acesta subliniază că încurajează deschiderea de facultăţi în care să fie pregătiţi asistenţi medicali, având în vedere faptul că au fost „foarte multe discuţii în spaţiul public” privind calitatea pregătirii profesionale a aceste categorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii anunţă că, de anul viitor, va fi funcţional Registrul unic al profesioniştilor din sănătate.

„Finalizăm în această perioadă licitaţia pentru Registrul unic al profesioniştilor din sănătate care va fi operaţional de anul viitor, iar acest lucru este corelat cu modul de organizare a rezidenţiatului, alocarea pentru rezidenţiat de posturi şi de locuri care să corespundă nevoilor reale din diverse domenii de activitate. Ne aflăm într-un proces de tranziţie de doi ani de zile, discutăm cu universităţile să-şi adapteze capacitatea de pregătire pentru fiecare specialitate în funcţie de nevoile sistemului de sănătate şi personal cred că o extindere a modului de alocare între posturi şi locuri cred că este importantă în sensul că posturile în unităţile sanitare trebuie să fie mai numeroase, mai ales acolo unde există lipsuri, ca să putem să le ocupăm”, a afirmat Alexandru Rafila miercuri, la prezentarea Programului de guvernare al PSD privind sistemul de sănătate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ministrul mai spune că încurajează dezvoltarea facultăţilor care să pregătească asistenţi medicali.

„Încurajăm deschiderea de facultăţi – s-au deschis deja câteva – calitatea pregătirii profesionale pentru asistenţii medicali este una dintre priorităţi şi au fost foarte multe discuţii în spaţiul public apropo de acest lucru. S-au deschis facultăţi şi urmează să se deschidă în mai multe capitale de judeţ, încât accesul la învăţământ superior pentru asistenţii medicali să fie pe de o parte mai facil şi să reprezinte o alternativă reală la şcolile postliceale”, a subliniat ministrul.

Rafila a arătat că, cel mai probabil, viitoarea lege a salarizării va trebui să facă n mod clar distincţia între asistenţii medicali cu studii superioare şi cei fără facultate. 

Ministrul subliniază că este nevoie de discuţii cu universităţile de Medicină pentru ca acestea să dea posibilitatea realizării de cursuri suplimentare şi de echivalare pentru asistenţii care vor să îşi îmbunătăţească pregătirea profesională, Rafila arătând că atât organizaţiile profesionale cât şi sindicatele care îi reprezintă pe aceştia sunt de acord cu această idee.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.