Oamenii de ştiinţă de la universitatea americană Tulane reuşesc progrese cheie în dezvoltarea unui model pentru studierea unei ciuperci care provoacă pneumonia Pneumocystis la pacienţii imunodeprimaţi şi la copii. Ciuperca a fost recent inclusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) printre primii 19 agenţi patogeni fungici prioritari, care ameninţă sănătatea populaţiei la nivel global.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O echipă de oameni de ştiinţă de la facultatea de medicină a Universităţii americane Tulane a dezvoltat un nou model promiţător pentru a studia o ciupercă care provoacă pneumonie şi care a fost în mod notoriu dificil de cultivat în laborator.

Cercetătorii au reuşit să utilizeze felii de ţesut pulmonar tăiate cu precizie pentru a studia Pneumocystis species, o ciupercă care provoacă pneumonia Pneumocystis la pacienţii imunodeprimaţi şi la copii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Această inovaţie depăşeşte un obstacol major în cercetarea fungică – dificultatea de a cultiva acest agent patogen în afara unui plămân viu – astfel încât oamenii de ştiinţă să poată testa mai uşor noi medicamente pentru a combate infecţia.

„Pneumocystis este probabil cea mai frecventă pneumonie fungică la copii, iar încercările de a cultiva acest organism nu au avut în mare parte succes”, a declarat autorul corespondent, dr. Jay Kolls, într-un comunicat al universităţii.

Potrivit acestuia, nu au mai fost dezvoltate antibiotice noi de peste 20 de ani, deoarece acestea trebuie testate în studii experimentale pe animale.

Modelul Tulane utilizează felii de plămâni tăiate cu precizie, care păstrează complexitatea şi arhitectura ţesutului pulmonar, oferind un mediu care imită îndeaproape condiţiile din interiorul plămânului.

Rezultatele au fost publicate recent în revista mBio.

Cercetătorii au folosit ţesuturi de la şoareci pentru a cultiva două forme ale ciupercii Pneumocystis – troph şi ascus – timp de până la 14 zile.

Testele de viabilitate şi analiza expresiei genice pe care le-au efectuat au arătat că ciuperca a supravieţuit în timp în acest model.

„Este prima dată când atât forma trofică, cât şi cea ascus a Pneumocystis au fost menţinute pe termen lung în afara unei gazde mamifere”, a declarat dr. Kolls.

Cercetătorii au confirmat potenţialul modelului pentru testarea in vitro a medicamentelor.

Atunci când a fost tratată cu medicamente uzuale, cum ar fi trimetoprim-sulfametoxazol şi echinocandine, expresia genelor Pneumocystis a fost redusă, ceea ce indică o ţintire reuşită a ciupercii.

Tehnica de la Tulane generează în mod fiabil mai multe mostre uniforme de ţesut pulmonar pentru experimente dintr-un singur plămân, permiţând efectuarea de teste de mare capacitate.

Modelul ar putea deveni un instrument puternic pentru dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea acestei infecţii. Reuşita ar putea accelera în mod semnificativ cercetarea asupra acestui agent patogen periculos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.