Un pacient de 27 de ani cu politraumatisme, care a suferit două accidente rutiere în mai puţin de şase luni, a fost supus unei operaţii complexe la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara. După cel de-al doilea accident în care a fost implicat, pacientul a suferit o dezinserţie de hemidiafragm stâng, ceea ce a dus la migrarea unor organe din cavitatea abdominală în cutia toracică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Aveam un tânăr care nu mai putea să respire foarte bine şi prezenta o simptomatologie digestivă care îi punea viaţa în pericol. Pe partea stângă, acest diafragm, care este, să spunem, ‘inserat’ pe peretele toracic stâng, s-a rupt chiar de la marginea peretelui până către centru, astfel încât toate organele abdominale au migrat în torace – mai exact, splina, stomacul, colonul şi mezocolonul. Pacientul a început să nu mai poată mânca bine, simţea tot felul de junghiuri la nivelul toracelui şi a fost investigat. A făcut un CT de torace. În urma investigaţiei imagistice, s-a observat că toate aceste organe au migrat în torace, iar plămânul stâng devenise nefuncţional”, a declarat dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Medicii Secţiei de Chirurgie Toracică au decis să intervină laparoscopic, minim invaziv. Intervenţia a durat mai multe ore, la finalul cărora chirurgii au reuşit să îi salveze viaţa tânărului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Este vorba despre o operaţie complexă. De ce? Pentru că, fiind un pacient tânăr, indicaţia a fost laparoscopia. Recuperarea este mai rapidă, iar felul în care vedem în interior este mult mai bun, disecţia fiind mult mai precisă. De-a lungul timpului, organele nu au stat în loc şi au ‘culisat’ în torace, formând aderenţe. Aceasta este o provocare pentru chirurg, care trebuie să reuşească să nu lezeze organele şi să le repună intacte în cavitatea abdominală”, a explicat dr. Tudor Mateescu

Pentru a preveni o eventuală recidivă, după ce au ”cusut” diafragmul de peretele toracic, medicii au amplasat şi o plasă de susţinere şi întărire a acestuia.

De la începutul anului, în cadrul Secţiei de Chirurgie Toracică a Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara au fost realizate mai multe  intervenţii chirurgicale, toate efectuate pe cale minim invazivă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.