Dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală, doctor în ştiinţe medicale, a declarat, joi seară, că mamografia ar trebui să fie o rutină pentru femeile de peste 40 de ani şi ar trebui făcută o dată la doi ani. Teodorescu a explicat şi care sunt semnele unei probleme oncologice la sân.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Cred că trebuie insistat mai mult ca femeile să cunoască toate aceste metode de screening şi să ştie că trebuie să îşi facă aceste controale regulat. Nu atunci când  simt ceva sau atunci când doar pentru că au o durere la sân se  gândesc să meargă la medic. Ele trebuie să meargă la medic constant, pentru a face aceste controale periodic şi atunci da, se pot depsista precoce, bineînţeles şi la noi”, a declarat dr. Claudia Teodorescu, joi seară, la Medika TV.

Întrebat care sunt simptomele cancerului la sân, medicul a precizat că palparea este importantă.

Claudia Teodorescu a mai precizat că, de obicei, cancerul la sân nu doare.

”Da, este adevărată această sintagmă, cancerul mamar nu doare. Este valabil în cea mai mare parte a cazurilor. Extrem de rar se  întâmplă ca zona tumorală să dea o uşoară jenă în punct fix. Acest lucru se întâmplă foarte rar, este doar excepţia de la regulă. Cancerul mamar nu doare şi atunci trebuie să fim atente la alte lucruri, dacă sânii sunt simetrici, dacă unul dintre ei se măreşte sau se micşorează la un moment dat. (...)În momentul în care sesizăm că unul din sâni îşi modifică volumul, trebuie să ne tragă un semnal de alarmă. Alte semnale sunt modificări ale pielii sânului sau ale zonei mamelonare, fie că se roşesc, devin vinete, sau se descuamează. Alteori simţim o zonă de altă consistenţă. Cel mai frecvent este acest semn, palparea absolut întâmplătoare a unui nodul sau a unei zone diferite”, a precizat Teodorescu.

Şi scurgerea mamelonară ar putea fi un semn care să trimită pacienta la medic.

”Un alt semn este scurgerea mamelonară (...), dintr-un sân, transparentă. Dacă femeia are o scurgere alb-gălbuie din amândoi sânii, atunci foarte probebil este ceva hormonal, nu este ceva care să ne ducă cu gândul la o afecţiune oncologică. Uneori se întâmpă ca femeia să simtă, la palpare, că are ceva într-una din axile, simte că a apărut ceva mai tare, ca un nodul. Nu simte durere, dar simte că e ceva tare în axilă”, a spus doctorul.

Claudia Teodorescu a subliniat că femeile care au vârsta de peste 40 de ani ar trebui să îşi facă o mamografie o dată la doi ani.

”Metoda de screening este mamografia care se adresează femeilor peste 40 de ani şi ar trebui efectuată o dată la doi ani. Acest control trebuie să fie de rutină. Aşa vom depista în stadiu zero un cancer de sân”, a mai spus Claudia Teodorescu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.