Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara are o echipă de radiologi dedicaţi şi tehnologie de vârf pentru a oferi cele mai precise imagini medicale. Este vorba de două aparate de tip CT, un RMN, un aparat DEXA, un mamograf, un PET-CT, dar şi mai multe echipamente pentru realizarea de ecografii, inclusiv dispozitive radiografice mobile pentru investigaţii la patul pacienţilor.
Potrivit reprezentanţilor unităţii medicale, de anul viitor, Centrul de Excelenţă în Radiologie şi Imagistică din cadrul spitalului va fi dotat cu un aparat de tip IRM 3 Tesla, primul din zona de vest a ţării.
”Radiologia sau imagistica medicală înseamnă mult mai mult decât imagini obţinute cu ajutorul razelor X sau a câmpului magnetic ori ultrasunetului. Radiologia este o fereastră către diagnosticarea şi managementul bolilor. Detecţia precoce, intervenţii chirurgicale mai puţine şi evaluarea atentă a răspunsului la tratamente inovative. Toate acestea însemnă, de fapt, imagistică medicală. Este foarte greu să ne imaginăm medicina modernă fără imagistică medicală”, transmite conf.dr. Diana Manolescu - medic primar radiologie si imagistică medicală în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit medicului, imagistica medicala contribuie la:
Detectarea bolilor pulmonare - Radiologia joacă un rol esenţial în diagnosticul afecţiunilor pulmonare, cum ar fi BPOC, pneumonie, tuberculoză, cancerul pulmonar sau fibroza pulmonară. Imaginile radiologice ajută medicii să identifice modificările structurale ale plămânilor şi să stabilească un diagnostic de precizie;
Diagnosticarea afecţiunilor cardiace - Radiologia contribuie la evaluarea sănătăţii inimii.
Identificarea bolilor cardiace, cum ar fi stenozele arteriale, anevrismele şi malformaţiile congenitale ale inimii sau trombembolism pulmonar.
Identificarea leziunilor osoase - Radiografia este folosită pentru diagnosticarea fracturilor, leziunilor osoase, artritei şi osteoporozei. Aceasta oferă informaţii esenţiale pentru planificarea tratamentelor ortopedice şi a terapiilor de recuperare
Detectarea cancerului - Imagistica pulmonara este un instrument vital în diagnosticul şi monitorizarea cancerului bronhopulmonar. Imaginile radiologice ajută la identificarea tumorilor, la evaluarea stadiului bolii şi la ghidarea procedurilor de biopsie şi tratament
Investigaţii ale sistemului nervos - Tomografia computerizată (CT) şi rezonanţa magnetică (RMN) sunt esenţiale în diagnosticarea afecţiunilor cerebrale şi ale coloanei vertebrale. Aceste tehnici ajută la identificarea accidentelor vasculare cerebrale, tumorilor cerebrale, leziunilor la nivelul măduvei spinării şi a altor afecţiuni neurologice
Monitorizarea bolilor cronice - Pacienţii cu boli cronice, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau fibroza chistică şi alte fibroze pulmonare, beneficiază de investigaţii radiologice periodice pentru a evalua statusul bolii şi pentru a lua cele mai bune decizii privind tratamentul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.