Cancerele de piele rare sunt agresive şi necesită o abordare multidisciplinară, fiind necesară colaborarea mai multor medici specialişti: dermatolog, oncolog, chirurg, radioterapeut. Nu în ultimul rând contează depistarea cât mai precoce şi tratamentul prompt, ambele fiind esenţiale pentru supravieţuire. ,,Pentru carcinomul cu celule Merkel, până să avem rambursată imunoterapia în România, singura variantă de de tratament sistemic era chimioterapia, dar nu toate cazurile răspundeau la chimioterapie”, a explicat dr. Daniela Zob, şeful secţiei de oncologie medicală din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, în cadrul evenimentului ,,Cancerele de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute”, organizat de asociaţia OncoPacienţilor PHOENIX şi găzduit de platforma 360medical.ro.
Carcinomul cu celule Merkel (MCC) este o tumoră malignă rară, dar agresivă a pielii, cu origine în celulele neuroendocrine din piele. Deşi este de 30 de ori mai rar decât melanomul, MCC are o mortalitate de două ori mai crescută decât melanomul, iar supravieţuirea la 5 ani este sub 50%. În ceea ce priveşte tratamentul MCC este chirurgical standard în faza localizată la care se adaugă radioterapie adjuvantă. În faza metastazată, tratamentul nu este încă standardizat, dar s-au observat progrese în urma imunoterapiei.
,,Din fericire, avem rambursată imunoterapia pentru carcinomul cu celule Merkel şi avem pacienţi trataţi cu acest tip de terapie care răspund bine. Graţie imunoterapiei, pacienţii noştri au şanse mult mai bune de recuperare, de supravieţuire fără semne de progresie a bolii în intervale lungi de timp”, a precizat dr. Daniela Zob Şeful secţiei oncologie medicală din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Medicul oncolog a prezentat cazul unei tinere cu un MCC de pleoapă, foarte greu diagnosticat.
Tumora ajunsese la o dimensiune mare şi pacienta practic nu vedea absolut deloc. ,,Din fericire a răspuns complet la chimioterapie, a făcut rezecţie ulterior şi sunt foarte mulţi ani de atunci de când pacienta este foarte bine. ,,În continuare vine la controale, dar este un caz fericit. Sunt foarte rare aceste cancere la pacienţii tineri”, a mai spus dr. Daniela Zob.
În prezent, românii au acces la anumite tratamente cu rezultate bune în acest tip de cancere. ,,Faptul că există o multitudine de tratamente disponibile, asta înseamnă foarte mult pentru pacienţii noştri. Totuşi, în România tratamentele sunt accesibile tuturor pacienţilor, ceea ce nu se întâmplă în multe ţări, tratamente care, din fericire, oferă supravieţuiri foarte bune”, a afirmat medicul oncolog, referindu-se şi la carcinomul scuamos, dar şi la melanom.
În ceea ce priveşte melanomul malign avem disponibile majoritatea tratamentelor care sunt accesibile în lume, iar pentru stadiul trei de boală există imunoterapia.
,,Eu zic că lucrurile stau destul de bine privind tratarea cancerelor cutanate. Sigur, nu avem chiar absolut tot, dar ce avem este disponibil pentru toţi pacienţii şi cred că asta este important şi pentru bolnavi, şi pentru noi, medicii că putem să ne tratăm toţi pacienţii la fel”, a declarat medicul la conferinţa ,,Cancerele de piele rare, periculoase şi puţin cunoscute”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.