Aniela Nodiţi, chirurg cu supraspecializare în chirurgie oncologică la Institutul Oncologic Bucureşti, afirmă că pacientele întreabă frecvent dacă realizarea unei puncţii-biopsie în cazul tumorilor mamare nu poate duce la o răspândire a bolii. Medicul a explicat că puncţia-biopsie nu duce la extinderea maladiei, dacă ea există, subliniind că, fără un diagnostic corect, nu există un tratament adecvat.
”Spun de fiecare dată despre mitul legat de puncţia biopsie, pentru că fiecare pacientă care ajunge cu o tumoră mamar suspectă, aproape fiecare pacientă mă întreabă: dar nu se răspândeşte boala dacă faceţi puncţie biopsie, nu este mai bine să scoatem tumora decât o puncţionaţi? Şi răspunsul este nu, nu este mai bine, medicina se bazează pe două etape, se bazează pe diagnostic şi pe tratament. Dacă nu avem un diagnostic corect, nu avem un tratament adecvat, nu avem un tratament individualizat”, a afirmat, marţi seară, la Medika TV, chirurgul Aniela Nodiţi, de la Institutul Oncologic Bucureşti.
Aceasta a explicat că în cancerul la sân foarte importantă este prevenţia, ea transmiţând mesajul că realizarea unui control imagistic cu scop preventiv nu trebuie amânată.
”Important este ca pacientele să lase frica la o parte, pentru că există această frică de diagnostic: merg la medic şi îmi spune că am ceva. Mai bine să afli din timp, decât să afli mai târziu, când da, boala poate să fie vindecabilă, dar parcursul până la vindecare este unul mult mai dificil, mai anevoios”, concluzionează Aniela Nodiţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.