Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti, Beatrice Mahler, afirmă, joi, că există speranţă în cancerul pulmonar, dacă sunt conştientizate riscurile şi dacă se evaluează din timp situaţia. Potrivit medicului, statistica actuală arată că 1 din 16 oameni va fi diagnosticat cu cancer pulmonar, factorii de risc principali fiind fumatul intensiv, consumul de alcool şi cafea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar reprezintă un prilej de a aduce în atenţia populaţie nevoia de a conştientiza riscul de cancer pulmonar. Această direcţie presupune pe de o parte evaluarea individuală a factorilor de risc la care ne expunem în viaţa de zi cu zi, dar şi ce trebuie să facem pentru a depista cancerul pulmonar în cel mai timpuriu stadiu posibil”, a scris, joi, pe Facebook, Beatrice Mahler.

Potrivit managerului Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucureşti, screeningul cancerului pulmonar reprezintă o soluţie şi presupune examen CT al toracelui cu doză mică radiaţii.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

”Riscul este dat de fumatul zilnic a 20 de ţigări timp de minim 20 de ani, dacă fumătorul a depăşit vârsta de 55 de ani, iar acest risc se menţine până la 15 ani după abandonarea fumatului. Putem schimba împreună perspectiva în cancerul pulmonar? Da, prin renunţarea la fumat şi adoptarea unui stil de viaţă cât mai sănătos! Da, prin realizarea de controale periodice la medic care înseamnă depistarea precoce a cancerului pulmonar. (mai ales pentru persoanele aflate în grupele de risc)”, a mai transmis Mahler.

Potrivit acesteia, datele statistice actuale arată că o persoană din 20, va face cancer pulmonar, dacă este în grupa de vârstă 65-84 ani.

”Dacă vorbim de riscul de cancer pulmonar raportat la întreaga viaţă, situaţia devine şi mai dramatică pentru că 1 din 16 oameni va fi diagnosticat cu cancer pulmonar. Datele sunt îngrijorătoare din perspectiva evoluţiei numărului de cazuri, pentru se estimează că 21% din cauzele de decese atribuite cancerului să fie produse de cancerul bronhopulmonar atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.  Este evident în acest moment că riscul de cancer pulmonar este mai mare la bărbaţi, iar această situaţie reflectă în mare măsură o expunere crescută la factori cancerigeni de mediu şi de stil de viaţă, cum ar fi fumatul, deşi un studiu recent sugerează că şi alte aspecte joacă un rol important, cum ar fi poluarea şi imunitate”, a mai transmis medicul citat.

Potrivit lui Mahler, ”există dovezi care arată un risc crescut de cancer pulmonar din cauza consumului de alcool şi cafea, de cele mai multe ori acest ultim factor de risc este asociat practic cu fumatul, dar şi date care evidenţiază rolul protector al consumului de ceai”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.