Rata mortalităţii infantile a coborât în Bucureşti la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, peste dublul mediei naţionale, conform Organizaţiei ”Salvaţi Copiii”, care remarcă faptul că, deşi rata mortalităţii infantile a scăzut în ceea ce priveşte media pe ţară, la 6 la mia de copii născuţi vii, potrivit datelor finale ale Institutului Naţional de Statistică, procesate pentru anul 2018, există clivaje cronice între judeţe, precum şi între urban şi rural. Organizaţia dă ca exemplu judeţul Botoşani, unde rata mortalităţii infantile în rural este de trei ori mai mare decât la oraş, unde mamele au acces la servicii medicale constante.
Potrivit centralizării INS, sunt judeţe în care mortalitatea infantilă este şi de cinci ori mai mare faţă de altele, unde şansa la viaţă a copiilor născuţi prematur sau cu patologii severe este mult mai bună.
Judeţele cu cea mai dramatică rată:
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
- Tulcea – 14,7 la mia de copii născuţi vii
- Botoşani – 12 la mia de copii născuţi vii
- Sălaj – 11,1 la mia de copii născuţi vii
Judeţele unde şansa la viaţă este optimistă:
- Dâmboviţa – 3 la mia de copii născuţi vii
- Ilfov – 4 la mia de copii născuţi vii
- Bucureşti – 3,3 la mia de copii născuţi vii
„Clivajul uriaş între câteva judeţe ale ţării ne arată că şansa la viaţă a nou-născuţilor depinde de accesul la servicii medicale şi de dotare a maternităţilor cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci şi o încălcare a dreptului la viaţă. Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităţilor şi să dezvoltăm programul de combatere a mortalităţii infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială şi continuăm să punem presiune pe autorităţi, să facă din maternităţi o prioritate zero”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
O discrepanţă se observă şi în ceea ce priveşte şansa la viaţă a copiilor care se nasc în mediul rural. În toate judeţele, cu excepţia Ilfovului, rata mortalităţii infantile este sensibil mai mare în mediul rural faţă de mediul urban, dar în Botoşani situaţia este dramatică: 16,6 faţă de 5,6 la mia de copii născuţi vii.
„Când vorbim despre nou-născuţi, nimic nu este prea mult şi în ultimul timp maternităţile au beneficiat de dotări care au făcut ca nou-născutul cu patologie să beneficieze de o şansă în plus, dar de multe ori ne confrutam cu adevărate drame, când, după o luptă câştigată, după 20, 30, 50 de zile un copil se externează din maternitate şi ajunge acasă într-un mediu neprielnic. Judeţul Botoşani este printre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Mortalitatea infantilă este influenţată, mai ales în mediul rural, de sărăcie, accesul limitat la medicina primară, multe comune nu au medic de familie, şi atunci când el există, se află la distanţă mare sau cu program divizat în mai multe localităţi. La acestea se adaugă numărul mare de sarcini la mamele minore sau sarcini nedispensarizate. Mulţumim Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru grija permanentă ce o poartă celor mici şi pentru echipamentele donate spitalului nostru. De asemenea, Salvaţi Copiii este un real sprijin în comunităţiile rurare defavorizate şi ne dorim să reuşim împreună să reducem numărul sarcinilor nedispensarizate”, a explicat dr. Carmen Zaboloteanu, sef secţie neonatologie Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani.
Organizaţia Salvaţi Copiii România a anunţat demararea unui amplu proiect de dotare a secţiilor pentru nou-născuţi, cu o investiţie totală de aproximativ un milion de Euro, în 2020.
Parte a programului de combatere a mortalităţii infantile, Salvaţi Copiii România va achiziţiona, pe parcursul anului 2020, aparatură medicală de ultimă generaţie pentru 35 de maternităţi şi secţii de terapie intensivă neonatală şi pediatrie. În perioada 2012-2019, organizaţia a reuşit să doteze 96 de maternităţi din toate judeţele ţării, cu 630 de echipamente medicale, în valoare totală de cinci milioane de Euro.
Organizaţia ”Salvaţi Copiii” aminteşte că până pe 25 mai, fiecare contribuabil poate descărca Formularul 230 sau Declaraţia Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza, direcţionând astfel către organizaţie 3,5% din impozitul pe venit. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.