Salvamontiştii prahoveni atrag atenţia asupra riscului de producere a unor avalanşe în Masivul Bucegi, valuri de zăpadă putând ajunge inclusiv la altitudini mai mici de 1800 de metri, după ce în ultimele zile a nins, iar stratul de zăpadă proaspăt depus este foarte instabil. Turiştii sunt sfătuiţi să nu intre pe traseele turistice care fac legătura între staţiunile de pe Valea Prahovei şi Platoul Bucegi sau pe văile din abruptul prahovean.
”În ultimele zile a mai nins în Bucegi, pe unele văi şi pante umbrite zăpada este acumulată în troiene mari, de 2-3 metri, iar în zona crestelor sunt cornişe şi plăci mai vechi de vânt, acoperite de zăpadă proaspătă. În aceste condiţii, straturile instabile de zăpadă din partea superioară pot aluneca peste straturile vechi şi mai stabile, pe pantele înclinate, dar mai ales la supraîncărcări, riscul de declanşare al unor avalanşe medii şi mari, fiind însemnat. În anumite cazuri izolate, unele avalanşe pornite de la altitudini mai mari de 1800 m pot coborî şi sub această altitudine”, este atenţionarea transmisă, vineri, de Salvamont Prahova.
În acest context, salvamontiştii le recomandă turiştilor ”să nu se aventureze” pe traseele turistice montane care fac legătura între staţiunile de pe Valea Prahovei şi Platoul Bucegi sau pe văile din abruptul prahovean.
Recomandarea vine în condiţiile în care, având în vedere vremea care se anunţă frumoasă în acest week-end, salvatorii se aşteaptă ca numeroşi turişti să meargă în staţiunile de pe Valea Prahova. Aceştia sunt sfătuiţi să urce doar traseele turistice montane de la baza muntelui, iar cei care practică sporturi de iarnă sunt avertizaţi să nu iasă din zona pârtiilor amenajate, fiind practicabile pârtiile din Sinaia şi Azuga.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.