Conducerea Romsilva afirmă, ca răspuns la solicitarea ministrului Costel Alexe de punere în aplicare a Statutului Personalului Silvic, că a manifestat permanent "o conduită de respect pentru tot personalul silvic si mai ales pentru pădurari", "celula de bază a Corpului silvic din perspectiva asigurării pazei şi integrităţii fondului forestier naţional", menţionând că înainte de aplicarea prevederilor invocate trebuiau parcurse mai multe etape. "În contextul argumentelor logice şi obiective mai sus prezentate şi probate, la care se adaugă şi o serie de prevederi şi termene legale ce se impun a fi respectate, apreciem respectuos că nu poate plana asupra conducerii Romsilva nici o intenţie de inacţiune sau management defectuos", susţine conducerea Romsilva.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, prin directorul general Gheorghe Mihăilescu, încunoştinţează respectuos, pe această cale, următoarele: Conducerea executivă a Romsilva a manifestat permanent o conduită de respect pentru tot personalul silvic si mai ales pentru pădurari - aceştia din urmă reprezentând în mod practic şi concret, celula de bază a Corpului silvic din perspectiva asigurării pazei şi integrităţii fondului forestier naţional", arată reprezentanţii Romsilva, ca răspuns la solicitarea ministrului Mediului, Costel Alexe.

Conducerea Romsilva afirmă că atitudinea sa "s-a manifestat întotdeauna cu bună credinţă şi printr-o totală disponibilitate la necesităţile şi neajunsurile actuale ale tuturor categoriilor de personal silvic - materializându-se prin respectarea legislaţiei în vigoare şi acordarea tuturor drepturilor prevăzute de Contractul colectiv de munca (C.C.M), prin identificarea de resurse financiare şi prevederea lor în bugetul de venituri şi cheltuieli aferent anului 2019".

"Concret, în anul 2019, Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a Romsilva au fost alături de familiile tuturor silvicultorilor agresaţi sau ucişi în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu acordând, începând din luna noiembrie 2019, sprijin financiar celor trei copii minori ai pădurarului ucis în Judeţul Maramureş (câte un salariu minim pe economie, în cuantum brut, până la definitivarea studiilor pentru fiecare copil)", arată Romsilva.

Sursa citată arată, în privinţa aplicării şi respectării prevederilor Legii nr. 234/2019, act normativ care modifică şi completează OUG nr. 59/2000 privind Statutul personalului silvic, în vigoare din 16 decembrie, că actul normativ îşi are aplicabilitate pentru toate categoriile de personal silvic, indiferent de locul/instituţia/unitatea/organizaţia în care-şi desfăşoară activitatea.

"Din considerente obiective - operaţionalizarea principalelor prevederi ale Legii nr.234/2019 - nu putea fi realizată de către Consiliul de Administraţie şi conducerea executivă a Romsilva până la finele anului 2019, dar au fost imediat demarate, încă din 18 decembrie 2019, toate demersurile legale, iar negocierile sunt în desfăşurare, între conducerea Romsilva si Federaţia Sindicatelor din Silvicultură", mai arată Romsilva.

În comunicatul instituţiei se menţionează că, în 18 decembrie, Consiliul de Administraţie a aprobat comisia de negociere şi mandatare pentru negocierea actului adiţional la Contractul colectiv de muncă înregistrat la ITM Bucureşti sub nr.168/22.05.2019 în scopul transpunerii în acesta a prevederilor Legii nr.234/2019. 

Concret, anterior operaţionalizării principalelor prevederi ale Legii nr.234/2019, se impun stabilirea impactului şi a sustenabilităţii economico-financiare a majorării cu 18% a fondului de salarizare al Romsilva în contextul menţinerii numărului existent de angajaţi la nivelul regiei, al unităţilor şi/sau subunităţilor sale (obiectiv realizat), prognozarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Romsilva pentru anul 2020 în ipoteza aplicării dispoziţiilor Legii nr. 234/2019, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Romsilva pentru anul 2020;  armonizarea prevederilor Contractului colectiv de muncă cu valabilitate 2019-2021, cu dispoziţiile Legii nr. 234/2019, cu respectarea procedurii reglementate de Legea dialogului social nr.62/2011 - procedurăîn curs de derulare la nivelul Romsilva.

"În contextul argumentelor logice şi obiective mai sus prezentate şi probate, la care se adaugă şi o serie de prevederi şi termene legale ce se impun a fi respectate, apreciem respectuos că nu poate plana asupra conducerii Romsilva nici o intenţie de inacţiune sau management defectuos", susţine conducerea Romsilva.

Aceasta arată că, fiind vorba de utilizarea resurselor financiare, conducerea Romsilva manifestă prudenţă, urmărind o creştere raţională a salariilor personalului silvic, în acord cu prevederile Statutului personalului silvic (modificat şi completat), care să fie sustenabilă, pentru care să existe resursele financiare necesare şi să nu fie o creştere care să creeze grave dezechilibre între personalul silvic şi personalul contractual angajat de altă specializare decât silvică, în ceea ce presupune desfăşurarea în condiţii de normalitate şi eficienţă a activităţiiRomsilva.

"Conchidem, prin asigurarea respectuoasă a domnului ministru, că în continuare respectăm toate actele normative şi termenele legale, derulăm toate acţiunile şi obligaţiile ce cad în sarcina Consiliului de Administraţie şi a conducerii executive a Romsilva, primând interesul superior al întreg Corpului silvic - ca resursă umană indispensabilă în ceea ce priveşte apărarea şi asigurarea integrităţii fondului forestier naţional", mai scrie în comunicatul Romsilva.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a cerut public conducerii Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva să pună în aplicare de îndată, atât prevederile Legii nr. 234/2019 privind Statutul Personalului Silvic, cât şi clauzele cuprinse în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) al Regiei.

”Este inadmisibil să ne batem joc tocmai de oamenii pe care ne bazăm să ne păzească pădurile. Întreaga societate românească a fost martoră, în ultima perioadă, la dificultăţile pe care pădurarii le întâmpină la îndeplinirea atribuţilor de serviciu. Avem zeci de cazuri de atacuri, răniri şi chiar decese. Nu voi accepta ca, pe lângă aceste riscuri majore la care se supun, angajaţii noştri să aibă de suferit suplimentar din cauza lipsei de acţiune sau a managementului defectuos”, a transmis, marţi, ministrul Costel Alexe, printr-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, principalele prevederi pe care conducerea Romsilva trebuie să le operaţionalizeze urgent se referă la:

- Acordarea îndemnizaţiilor pentru gradele profesionale conform Statutului, începând cu data de 16 decembrie 2019;
- Acordarea majorării salariale pentru pădurari (1,5 ori salariul minim garantat în plată);
- Acordarea uniformelor de serviciu conform clauzelor CCM în vigoare şi a Statutului;

”Termenul pentru operaţionalizare, sfârşitul anului 2019, a fost deja depăşit. Vreau să se  înţeleagă foarte clar că Romsilva este o regie a Statului român, aflată sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi nu voi ezita nicio secundă să exercit această autoritate, în cazul în care situaţii asemănătoare se vor repeta”, a mai explicat Costel Alexe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.