România va suporta cheltuielile de repatriere a pacienţilor infectaţi cu coronavirus care au fost transferaţi în afara ţării, după ce aceştia sunt externaţi, chiar dacă este nevoie ca ei să fie asistaţi medical. De asemenea, România va plăti pentru repatrierea celor care decedează după ce au fost transferaţi în afara ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat în şedinţa de astăzi, 23 octombrie 2021, Hotărârea numărul 92”, au transmis, sâmbătă seară, autorităţile.  

Potrivit documentului, având în vedere că transferul în străinătate s-a făcut din cauza supraaglomerării sistemului medical, într-o situaţie de criză, este necesar ca România să suporte cheltuielile de repatriere.  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Cheltuielile de repatriere pentru persoanele externate presupun asigurarea transportului către România, inclusiv în situaţia în care se impune ca repatrierea acestora să fie asistată medical. În cazul persoanelor decedate, repatrierea presupune o serie de cheltuieli pe care le efectuează, de regulă, operatorii economici de pompe funebre, la care se pot adăuga şi alte cheltuieli conexe care trebuie efectuate în străinătate în scopul îndeplinirii formalităţilor de repatriere. În condiţiile în care cheltuielile anterior menţionate nu pot fi imputate persoanelor transferate sau aparţinătorilor, se impune crearea cadrului normativ necesar pentru ca Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, să fie în măsură să efectueze aceste cheltuieli”, se arată în document.  

Decizia CNSU prevede:  

”Art.1 - Se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare din străinătate, să realizeze formalităţile consulare necesare pentru repatrierea, în România, a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unităţi spitaliceşti din străinătate pentru tratamentul infecţiei cu virusul menţionat. 

Art.2 - Se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din străinătate, să asigure, în limita fondurilor bugetare aprobate, plata cheltuielilor de repatriere în România a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unităţi spitaliceşti din străinătate, pentru:  

- transportul persoanelor care au fost externate în urma deciziei medicale de specialitate de la unitatea spitalicească din străinătate, inclusiv în cazul în care se impune repatrierea asistată medical;  

- asigurarea utilităţilor de primă necesitate pe perioada transportului, cum ar fi, dar fără a se limita la: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistenţă medicală în regim de urgenţă;  

- transportul în România al persoanelor decedate în străinătate;  

- formalităţile specifice întreprinse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pentru procurarea de documente, care includ, fără a se limita la acestea, acte de stare civilă străine, traduceri, apostilare/ supralegalizare, dacă autorităţile străine competente percep anumite taxe sau tarife, după caz.  

Art.3 - Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare prevăzute la art. 2, să fie alocate, la nevoie, Ministerului Afacerilor Externe sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului”, se mai arată în document.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.