Riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, este de gradul cinci, din cinci posibile, respectiv ”risc foarte mare”. Acesta a fost stabilit din cauza stratului mare de zăpadă proaspăt depusă peste un strat consistent de gheaţă. În aceste condiţii, sunt posibile multiple avalanşe chiar de mari dimensiuni. Salvamontiştii recomandă turiştilor să nu urce la munte, iar dacă o fac să nu părăsească deloc zona cabanelor.
Meteorologii au anunţat, miercuri, că riscul producerii de avalanşe în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri altitudine, este de gradul cinci, din cinci posibile.
”La suprafaţă se găseşte un strat însemnat de zăpadă proaspătă de tip pulver, depus în ultimele două zile, ce pe alocuri depăşeşte 70-80 centimetri. Acest strat este instabil şi nu are aderenţă la stratul vechi care era îngheţat la suprafaţă. Ca urmare a vântului intens din ultima perioadă s-au format plăci de vânt pe majoritatea versanţilor şi cornişe, iar pe alocuri sunt depozite însemnate de zăpadă ce măsoară mai mulţi metri înălţime. Pe majoritatea pantelor, atât spontan, cât şi la supraîncărcări oricât de slabe, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanşe este foarte mare”, au transmis meteorologii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
La rândul său, şeful Serviciului Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, pentru News.ro, că avalanşele pot apărea în orice moment, fiind posibile avalanşe de mari dimensiuni, care să angreneze o cantitate mare de zăpadă.
”Recomandăm imperativ turiştilor să nu meargă la munte şi sub nicio formă să nu practice sporturile de iarnă. Dacă urcă la Bâlea Lac, să meargă cu telecabina şi să nu părăsească zona cabanelor, nici măcar într-o plimnare până la tunel”, a declarat Adrian David.
Potrivit acestuia, alertă de gradul cinci nu a mai fost de doi – trei ani, iar acum se va menţine cel puţin în următoarele două zile.
În plus, meteorologii anunţă că, la altitudini mai mici, în Munţii Făgăraş este risc de gradul patru de producere a avalanşelor. Tot risc mare de producere a avalanşelor este şi în Munţii Bucegi, în masivele Ţarcu – Godeanu, Parâng - Şureanu, dar şi în zonle înalte ale Munţilor Rodnei şi în Munţii Călimani–Bistriţei-Ceahlău.
Miercuri, la ora 14.00, stratul de zăpadă măsura 297 centimetri la Bâlea-Lac, 170 centimetri la Vf. Ţarcu, 140 centimetri la Vf. Omu, 104 centimetri la Cuntu, 101 centimetri la Sinaia, 97 centimetri la Parâng, 94 centimetri la Păltiniş, 53 centimetri la Predeal şi 33 centimetri la Fundata.
În Carpaţii Orientali, stratul măsura 112 centimetri la Vf. Călimani, 111 centimetri la Bucin, 100 centimetri la Vf. Lăcăuţi, 82 centimetri la Vf. CeahlăuToaca, 40 centimetri la Iezer - Vf. Pietrosul Rodnei, 29 centimetri la Poiana Stampei.
De asemenea, în Carpaţii Occidentali stratul de zăpadă avea 108 centimetri la Semenic, 105 centimetri la Stâna de Vale, 90 centimetri la Vlădeasa 1400 m, 61 centimetri la Vf. Vlădeasa, 48 centimetri la Roşia Montană.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.