Specialiştii anunţă, că, până miercuri seară, la ora 20.00, în Munţii Făgăraş. este risc maxim de producere a unor avalanşe. Şi în alte zone montane este risc însemnat ca straturile de zăpadă să se disloce, vizaţi fiind Munţii Ţarcu-Godeanu, Parâng-Şureanu şi Bucegi, unde riscul de avalanşă este cotat cu patru, pe o scară de la unu la cinci.
Conform buletinului nivometeorologic publicat de Salvamont România, de marţi seară până miercuri seară, în Munţii Făgăraş este risc cotat de cinci din cinci de producere a unor avalanşe la altitudini de peste 1800 de metri, în timp ce la sub 1800 de metri riscul este însemnat, de patru din cinci.
La peste 1800 de metri, stratul de zăpadă are 70-80 de centimetri, coeziunea între cristale este slabă, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt depozite de zăpadă care ajung şi la trei metri.
”În continuare, datorită structurii fragile şi puţin rezistente a zăpezii, vor fi condiţii de declanşare spontană a unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari, prin ruperea şi alunecarea stratului instabil din partea superioară, riscul declanşării avalanşelor fiind amplificat chiar şi la supraîncărcări mici”, se arată în documentul citat.
În Masivul Bucegi, în Munţii Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu, riscul de avalanşă este cotat cu patru pe o scară de la unu la cinci, avertizarea fiind valabilă tot până miercuri seară, la ora 20:00.
Risc de avalanşă cotat cu trei din cinci este anunţat pentru Munţii Rodnei, Călimani-Bistriţei şi Vlădeasa-Muntele Mare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.