Salvamontiştii anunţă că, din cauza vremii nevaforabile, riscul producerii de avalanşe în întreaga zonă montană este considerabil şi recomandă turiştilor ”atenţie, prudenţă şi renunţare”. ”Viaţa este mult prea valoroasă pentru a risca oricând şi în orice condiţii”, spun salvamontiştii care precizează că în unele masive este risc de gradul patru, pe o scară de la unu la cinci.
Riscul producerii de avalanşe în întreaga zonă montană este considerabil în acest sfârşit de săptămână, din cauza vremii nefavorabile din ultima perioadă. Ninsorile abundente au dus la apariţia unui strat consistent de zăpadă proaspătă care nu are aderenţă la straturile mai vechi. În plus, vântul face ca temperatura resimţită să fie mult mai scăzută. Declanşarea avalanşelor va fi posibilă şi la supraîncărcări slabe şi uneori se vor declanşa spontan. Specialiştii spun că riscul va fi amplificat la trecerea turiştilor sau schiorilor.
De exemplu, în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este risc de gradul patru, adică ”risc mare”. La altitudini mai mici este ”risc însemnat”, adică de gradul trei pe o scară de la unu la cinci.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, în Munţii Călimani şi Gurghiu, în zonele cu pantă între 25 – 38 grade, la altitudini de peste 1.500 de metri este risc de gradele trei şi patru, în urma căderilor de zăpadă din ultimile zile care au cumulat un strat nou de 30 - 40 de centimetri.
”Persoanele care vor parcurge în următoarele zile trasee monatne din munţii Călimani şi Gurghiu, la peste 1.500 m, trebuie să fie echipate specific perioadei de iarnă, dar şi cu echipament individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşă, lopată de avalanşă, dispozitiv electronic de căutare din avalanşă DVA). Prognoza meteo petru următoarele zile este vreme rea cu temperaturi scăzute, ninsoare şi viscol!”, au transmis salvamontiştii din Mureş.
La rândul lor, salvamontiştii din Zărneşti atrag atenţia că iarna şi-a intrat serios în drepturi în Parcul Naţional Piatra Craiului, iar traseele cu acces spre creasta principală au fost declarate închise din cauza riscului de avalanşă.
”Mesajul nostru pentru toţi iubitorii muntelui care doresc să insiste asupra parcurgerii acestor trasee este clar: atenţie, prudenţă, renuntare ... Considerăm că viaţa este mult prea valoroasă pentru a risca oricând şi în orice condiţii”, au transmis salvamontiştii din Zărneşti care au precizat că mesajul lor se adresează tuturor turiştilor, indiferent de masivul pe care-l aleg.
Specialiştii recomandă evitarea traseelor cu expunere mare în vânt, folosirea de dispozitive de iluminat pe bază de baterii alcaline, întrucât acumulatorii se descarcă foarte repede la frig, aprovizionarea cu alimente şi ceai cald şi folosirea de haine de schimb.
Meteorologii anunţă că vremea rea continuă în întreaga ţară. De sâmbătă după-amiază, aria precipitaţiilor se va extinde, iniţial fiind înregistrate ploi şi lapoviţă, ulterior ninsori însoţite de viscol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.