Nu este cool să joci jocuri periculoase pe internet, cool este să ai prieteni adevăraţi, să asculţi muzică bună, să mergi la teatru şi cool este şi să ai note bune, este mesajul pe care l-a transmis primarul Capitalei, Gabriela Firea, la evenimentul de lansare a campaniei de informare "Stop joc! E viaţa ta!”, prin care edilul şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, alături de instituţiile din subordinea ministerului şi alţi reprezentanţi din cultură şi sport vor realiza întâlniri cu elevii pentru a le vorbi despre pericolul la care se expun jucând "Balena Albastră” şi alte jocuri online. Copiii de la Şcoala 164 din Sectorul 6 al Capitalei au fost ochi şi urechi la discursurile celor care au urcat pe scenă, au aplaudat după fiecare anunţ al prezentatorului şi după fiecare discurs al invitaţilor, iar la final au dansat alături de CRBL. Deşi mulţi dintre elevi nu ştiu în ce constă exact jocul "Balena Albastră”, ei au recunoscut că au auzit câteva informaţii "parcă de la televizor, de la nişte ştiri”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În sala de sport a Şcolii gimnaziale nr. 164 din Sectorul 6 al Capitalei, aproape 50 de elevi din clasele V-VIII stau pe scaune, îmbrăcaţi cu tricouri albe cu sloganul campaniei şi cu şepci asortate, aduse de reprezentanţii municipalităţii. Sunt nerăbdători să vadă pentru ce s-a creat agitaţie şi de ce sunt atât de multe camere de filmat.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, şi primarul Capitalei, Gabriela Firea/Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
Ministrul de Interne, Carmen Dan, şi primarul Capitalei, Gabriela Firea/Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

"Doamna dirigintă ne-a spus că o să vină primarul Bucureştiului şi că o să ne vorbească despre jocurile de pe internet. Am auzit de «Balena Albastră» dar... parcă de la televizor, de la nişte ştiri. Am văzut la ştiri că s-au tăiat pe mână nişte copii. Nu m-am jucat niciodată”, spune Maria, în vârstă de 12 ani.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ea mai spune că nu ştie ce presupune jocul, cu toate că i se pare că are un nume interesant, dar că oricum părinţii ei nu o lasă să se joace decât două ore pe zi la calculator.

Lângă ea stă o altă elevă, din clasa a VI-a, care povesteşte cum s-a jucat prima dată pe calculator, lăsată de fratele ei mai mare.

"Era un joc cu Tarzan, trebuia să aduni bănuţi şi să te fereşti de maimuţe. Pe internet mai intru, mă joc pe Facebook”, spune colega Mariei, care declară că nu ştie nimic despre jocul cu 50 de provocări şi că prima dată când a auzit despre "Balena Albastră” a fost cu câteva zile în urmă, când a aflat că vor veni "nişte oameni importanţi” să le povestească despre asta.

La polul opus, un băiat de clasa a opta ştie mai multe detalii despre joc, însă nu crede că provocările sunt adevărate. Nu ştie, însă, ce ar putea fi în spatele informaţiilor despre "Balena Albastră”.

"Nu ştiu ce sunt, dar sigur nu e adevărat. Adică de ce ai crea aşa ceva? E o prostie. Am mai văzut la televizor şi pe net chestii despre oameni, copii care se sinucid, dar nu cred că cineva care vrea să moară mai devreme are nevoie de un joc ca să facă asta. Da, cred că e bine ce fac poliţiştii, să ştie elevii despre jocul ăsta, că e periculos şi aşa, dar depinde şi de noi, să fim atenţi ce ne jucăm”, spune elevul.

Foto: Octav Ganea, Inquam Photos
Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

Prezentatorul evenimentului le spune copiilor despre nişte statistici, conform cărora 32 la sută dintre copiii de peste 14 ani au fumat cel puţin o ţigară, iar 42 la sută dintre ei au consumat băuturi alcoolice, moment în care copiii aplaudă.

Prezentatorul face precizarea că ar trebui aplaudaţi cei care nu au consumat alcool şi nu au fumat, iar elevii au aplaudat din nou.

"Jocul are context criminal, această acţiune face victime în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani”, oferă prezentatorul detalii despre "Balena Albastră”.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, le transmite elevilor că "nu este cool” să joace jocuri periculoase pe internet, dar "este cool” să aibă note mari, să facă sport şi să meargă la teatru.

CRBL la lansarea campaniei
CRBL la lansarea campaniei "Stop joc! E viaţa ta!”/Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

"Vreau să vă spun, dragi elevi (...), nu este cool să joci jocuri periculoase pe internet, cool este să mâncăm sănătos, să faceţi sport, să mergeţi la teatru, să-i iubiţi şi să-i respectaţi pe dascăli şi pe părinţi. Este cool să ai prieteni adevăraţi, este cool să mergi în drumeţii, este cool să asculţi muzică bună, de aceea este şi CRBL aici, este cool să faci competiţii în sport, este cool să ai note bune”, a declarat Firea.

Ea le-a mai spus elevilor că internetul este folositor pentru a se documenta, nu pentru a accesa jocuri care pot duce la moarte.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne s-a plimbat printre elevi şi i-a întrebat dacă le place să acceseze internetul şi dacă se joacă pe internet, copiii răspunzând în cor că da.

"Este bine să avem încredere că autorităţile, oamenii îmbrăcaţi în uniforme, sportivii, artiştii, sunt oameni de la care avem ce învăţa şi care pot da un exemplu frumos. Vreau să ştiţi că şi eu am un băiat căruia îi place foarte mult internetul şi ca părinte am fost întotdeauna atentă pentru că mi-am dorit să ştiu cu cine interacţionează pe internet”, a spus Carmen Dan.

La evenimentul de lansare a campaniei "Stop joc! E viaţa ta!” a fost prezent şi primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, care le-a povestit elevilor despre cum "un anumit provider, un motor de căutare” poate înregistra conversaţii şi când posesorul telefonului nu îl foloseşte.

"Sincer, pe mine mă sperie ultimele informaţii cum că un anumit provider, un motor de căutare te ascultă când telefonul este pe masă şi nu îl foloseşti sau când stai în faţa televizorului. Şi eu vă întreb un singur lucru: vă place ca viaţa voastră să fie publică? Cineva să intre în viaţa voastră fără ca voi să ştiţi să vă coordoneze viaţa? Eu nu cred că vă doriţi lucrul acesta”, a spus Mutu.

În tot acest timp, ochii elevilor au fost aţintiţi pe un alt personaj, aflat şi el la evenimentul de lansare a campaniei. Eduard Andreianu, cunoscut drept CRBL, fost membru al trupei Simplu, le-a făcut copiilor o scurtă demonstraţie de kendama (joc de îndemânare, n.r.) şi le-a promis că va organiza la vară o tabără de kendama.

CRBL la lansarea campaniei
CRBL la lansarea campaniei "Stop joc! E viaţa ta!”/Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

"Eu cred că toată treaba asta cu internetul vine de la dorinţa de a fi deosebit. Toată viaţa am fost rebel, dar fără să uit educaţia dată de părinţi. Şi eu stau pe internet, dar Alessia mea, care are şase ani, mă ţine la curent cu tot ce e nou. Sunt atent la ce îşi instalează pe tabletă, la cât timp stă pe tabletă. De la ea am aflat acest fenomen şi mi s-a zbârlit părul când am văzut ce se întâmplă cu această balenă albastră”, a spus CRBL înainte de a-şi începe concertul.

Toţi cei aproape 50 de elevi ai şcolii 164 prezenţi la eveniment au cântat şi au dansat pe versurile melodiilor "Kboom”, "Românul n-are noroc” şi "Fitza”. Gabriela Firea şi Carmen Dan nu s-au lăsat mai prejos şi au dansat alături de elevi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.