Universităţile din ţară îşi aşteaptă studenţii cu zeci de mii de locuri de cazare, pregătite pe durata verii. În unele cămine tarifele s-au majorat, dar tot sunt mult mai mici decât cele practicate pentru închirierea unor garsoniere sau apartamente de pe piaţa imobiliară. În cămin, se poate sta şi cu 95 de lei pe lună, la Timişoara, în camere cu cinci paturi. Cel mai scump cămin este la Sibiu, dar este un bloc de garsoniere şi apartamente de lux cu toate dotările, inclusiv loc de parcare. Tariful lunar poate ajunge aici şi la 830 de lei. În ceea ce priveşte spaţiile închiriate de pe piaţă, în niciun oraş preţul nu este mai mic de 100 de euro pe lună.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alba: 200 de lei pe lună în cămin, 150 de euro pe lună, în garsonieră

La Alba Iulia, studenţii Universităţii „1 Decembrie 1918” au la dispoziţie patru cămine studenţeşti în care beneficiază de condiţii extrem de bune, catalogate de reprezentanţii instituţiei de învăţământ ca fiind de „trei stele”.

Purtătorul de cuvânt al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Diana Câmpan, a declarat, pentru News.ro, că universitatea are trei cămine proprii şi un cămin închiriat, oferind aproximativ 900 de locuri de cazare.

Câmpan a spus că instituţia îşi doreşte să construiască în următorii ani un nou cămin studenţesc, astfel încât să poată asigura toate solicitările de cazare din partea studenţilor care aleg să studieze la Alba Iulia.

”Universitatea noastră pune la dispoziţia studenţilor locuri în patru cămine, trei proprii şi unul închiriat, prin care oferim aproximativ 900 de locuri de cazare. În cadrul acestor cămine putem spune că oferim condiţii de trei stele studenţilor noştri” a spus Diana Câmpan.

Potrivit acesteia, camerele din căminele studenţeşti au băi proprii, televizor, frigider şi acces gratuit la internet, iar în fiecare cămin există săli de lectură dotate cu calculatoare, bucătării utilate şi spălătorii cu maşini de spălat.

Taxa de cămin pe care trebuie să o achite studenţii este de 200 de lei pe lună, fiind la fel ca şi în anul universitar precedent.

Locurile în căminele studenţeşti din Alba Iulia se distribuie printr-un proces on-line, iar la repartizarea acestora contează mediile studenţilor.

Astfel, mulţi dintre tineri se orientează spre piaţa imobiliară, unde chiriile încep de la 150 de euro pentru o garsonieră şi pot ajunge până la 500 de euro pentru un apartament.

Adriana Dan, consultant imobiliar la o agenţie din Alba Iulia, spune că, în municipiu, piaţa chiriilor se confruntă cu o cerere mult mai mare decât oferta, ceea ce a determinat creşterea preţurilor, astfel încât acestea au ajuns să rivalizeze cu cele din marile oraşe cu centre universitare precum Cluj-Napoca, Timişoara sau Bucureşti.

Potrivit acesteia, cele mai căutate imobile sunt cele din cartierele centrale şi, în special, garsoniere sau apartamente din blocuri noi, mobilate şi utilate.

La Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia studiază în prezent aproximativ 5.000 de studenţi la studiile de licenţă şi masterat.

Arad: 170 de lei pe lună în cămin, 100 de euro în garsonieră

Cele două universităţi din Arad au, în total, disponibile aproximativ 700 de locuri de cazare în cămine studenţeşti, însă acestea pot fi suplimentate, la nevoie, cu locuri în internate şcolare.

Universitatea ”Aurel Vlaicu” Arad deţine două cămine studenţeşti, cu un total de 426 de locuri.

Conform reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior, gradul de ocupare a căminelor în anii anteriori a fost de 90 la sută, astfel că nu au existat cereri ale studenţilor care să nu fi fost rezolvate.

Costul lunar de cazare într-o cameră cu patru paturi este de 170 de lei pe lună, preţ care include zece mese de prânz. În camerele cu două paturi, preţul este de 250 de lei pe lună, tot cu zece mese incluse.

La Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” există aproximativ 280 de locuri de cazare în camere cu 1 – 4 paturi din cămine proprii, ocupate în mare parte de către studenţii străini de la Medicină.

Preşedintele universităţii, Aurel Ardelean, a declarat pentru News.ro că, în cazul în care există mai multe solicitări de cazare, cum s-a întâmplat în anii anteriori, acestea vor fi oferite în internate şcolare.

“Am încheiat contracte cu şcolile care au internate şi locuri disponibile şi le închiriem. Preţul de cazare pentru un student va fi de cel mult 300 de lei pe lună, fără mese incluse”, a declarat Ardelean.

În Arad, studenţii pot închiria garsoniere la preţuri cuprinse între 100 şi 250 de euro pe lună, sau apartamente la preţuri cuprinse între 250 şi 300 de euro, în  zonele apropiate de universităţi.

Cele două universităţi arădene au avut aproximativ 20.000 de studenţi în anul anterior.

Constanţa: 165 de lei pe lună în cămin, 160 de euro pe lună în garsonieră

Universitatea ”Ovidius” oferă studenţilor în noul an şcolar 1.327 de locuri de cazare în cele patru cămine ale instituţiei de învăţământ, două dintre acestea fiind amplasate pe bulevardul Mamaia, iar alte două în zona Pescărie. Din acest număr, 879 sunt oferite studenţilor români, iar restul de 448 sunt pentru bursieri ai statului român, studenţi familişti, medici rezidenţi, persoane cu dizabilităţi, cadre didactice şi angajaţi ai Universităţii.

Tariful achitat de un student aflat la învăţământul fără taxă este de 165 de lei pe lună. Un student aflat la învăţământul cu taxă plăteşte 280 de lei pe lună, 290 de lei pe lună plătesc cadrele didactice şi tot 165 de lei personalul administrativ.

Solicitările pentru un loc de cazare în căminele Universităţii ”Ovidius” mai pot fi depuse până pe data de 25 septembrie, la ora 18.00, după care va fi realizat clasamentul, iar în 27 septembrie pot fi depuse eventualele contestaţii, rezultatele finale ale cazării urmând să fie cunoscute în aceeaşi zi, la ora 21.00. Astfel, cazarea studenţilor va începe din data de 28 septembrie.

Studenţii care nu doresc să stea la cămin sau care nu mai prind locuri aici au parte de numeroase oferte de închiriere a unor apartamente sau garsoniere, multe dintre acestea aflându-se chiar în apropierea instituţiei de învăţământ.

Astfel, o vilă din zona Delfinariu oferă camere de închiriat, preţurile fiind cuprinse între 350-500 de lei de persoană pe lună, iar o altă vilă, aflată la ieşirea din Mamaia spre Năvodari, pune la dispoziţie camere single, pentru 650 de lei pe lună şi pentru două persoane, la 790 de lei pe lună, anunţurile precizând că în aceste tarife sunt incluse şi utilităţile.
De asemenea, preţul pentru închirierea unei garsoniere oscilează între 160 şi 180 de euro pe lună, iar studenţii care preferă să stea într-un apartament cu două camere vor plăti între 220 şi 250 de euro pe lună.

Timişoara: 95 de lei pe lună în cămin,  200 de euro pe lună în garsonieră

Căminele celor patru universităţi din Timişoara oferă, în total, peste 13.000 de locuri de cazare, cele mai multe, respectiv circa 6.000 de locuri, fiind disponibile la Universitatea Politehnică din Timişoara, în 16 cămine.

”Sunt disponibile 4.500 de locuri în căminele cu camere de cinci paturi şi 1.600 de locuri în cele cu două paturi. Cazarea studenţilor se face în perioada 21 – 25 septembrie”, au transmis reprezentanţii UPT.

Această universitate a stabilit şi taxele de cazare. Astfel, studenţii care au locuri bugetate vor plăti lunar 95 de lei pentru a locui în camere cu cinci paturi. Cei care nu sunt pe locuri bugetate, vor plăti o sută de lei, pentru aceleaşi camere cu cinci paturi.

În camerele cu două paturi, studenţii de pe locurile bugetate vor plăti 160 de lei, iar cei la fără taxă vor plăti 165 de lei.

Universitatea de Vest din Timişoara are disponibile aproximativ 3.000 de locuri de cazare în cele zece cămine ale proprii. Preţul mediu de cazare este de o sută de lei.

La Universitatea de Vest se depun, an de an, aproximativ 6.000 de cereri de cazare, însă doar jumătate dintre acestea pot fi rezolvate. Oricum, Universitatea are in constructie încă un cămin unde va putea caza studenţi, încercând să rezolve cât mai multe dintre solicitări.

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara sunt disponibile aproximativ 2.500 de locuri de cazare pentru studenţi, în şapte cămine. Tarifele de cazare sunt cuprinse între 75 de lei pentru un loc într-o cameră cu patru paturi, 85 de lei în cameră cu trei paturi şi 120-200 lei în cameră cu două paturi pentru studenţii de pe locurile bugetate.

Studenţii de pe locurile nebugetate plătesc 185 de lei pentru un loc în cameră cu patru paturi, 195 de lei pentru un loc în cameră cu trei paturi şi 230-310 lei pentru loc în cameră cu două paturi.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I al României” din Timişoara oferă studenţilor săi peste 1.500 locuri, care sunt disponibile în cinci cămine, dintre care unul de garsonier.

Preţurile de cazare variază de la 125 de lei pentru un loc în cameră cu patru paturi şi 335 lei pentru loc în căminul cu garsoniere.

Studenţii care nu prind locuri în căminele studenţeşti din Timişoara, îşi pot închiria locuinţe în oraş. O garsonieră se poate închiria cu aproximativ 200 de euro pe lună, un apartament cu două camere se închiriază cu peste 300 de euro pe lună, iar cele cu trei camere depăşesc 380 de euro lunar.

Galaţi: 120 de lei pe lună în cămin, 150 de euro pe lună în garsonieră

În căminele studenţeşti aparţinând Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi sunt circa 2.800 de locuri de cazare şi, deşi taxele pentru regia de cămin vor mai creşte, tarifele pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament în oraş rămân mult mai mari, având în vedere oferta redusă de pe piaţa imobiliară.

Studenţii Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi au la dispoziţie, ca şi anul trecut, circa 2.800 de locuri de cazare, însă taxa pentru regia de cămin s-ar putea majora.

Directorul campusului studenţesc, Cristinel Ioja, a afirmat că până acum studenţii de la buget au plătit o taxă pentru regia de cămin de 120 de lei pe lună, iar studenţii de la taxă 220 de lei pe lună pentru un loc în căminele Universităţii
”Dunărea de Jos”, însă aceste tarife ar putea creşte uşor.

"Au crescut salariile şi am avut şi cheltuielile acestea de reparaţii, investiţii, care s-au ridicat la circa 500.000-600.000 de lei. Prin urmare, va exista o mică majorare a taxei de cazare; nu s-a stabilit încă. Avem circa 2.800 de locuri, ca şi anul trecut, şi vom face tot posibilul să fie loc pentru toţi care vor dori să se cazeze. În medie vor fi câte trei studenţi într-o cameră", a spus Ioja.

În campusul studenţesc există săli de lectură, o reţea de cantine formată dintr-o cantină mare şi trei micro-cantine, un cabinet medical, un punct de prim-ajutor, un centru de mediere socială, un post de poliţie, o reţea proprie de internet, o reţea de cablu tv, o sală de fintness, precum şi o sală de forţa. Cazarea studenţilor Universităţii Dunărea de Jos se va face în perioada 29 septembrie-2 octombrie.

Pe de altă parte, chiar dacă taxa pentru regia de cămin va mai creşte, tarifele pentru închierea unei garsoniere sau a unui apartament în oraş, sunt cu mult mai mari.

"În general, pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament cu o cameră preţurile sunt de 150-200 de euro pe lună, în funcţie de zonă şi de dotări. La apartamentele cu două camere preţurile sunt de 200-300 de euro, dar se poate ajunge şi la 600-700 de euro. Oferta este redusă şi din acest motiv s-a ajuns la aceste preţuri; nici nu s-a mai construit, iar apartamentele noi sunt de lux şi nu sunt mulţi cei care îşi permit să le închirieze. Totuşi, sunt studenţi care vin să se intereseze şi am închiriat deja câteva apartamente", a afirmat administratorul unei agenţii imobiliare din Galaţi.

La cursurile Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi sunt aşteptaţi aproximativ 11.000 de studenţi, dar procedura semnării contractelor de studii pentru noul an universitar se va derula în perioada 28 septembrie-6 octombrie.

Sibiu: 130 de lei pe lună în cămin, 200 de euro pe lună, în garsonieră

Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu pune la dispoziţia studenţilor aproximativ 2.000 de locuri de cazare în cele opt cămine pe care le administrează.

Purtătorul de cuvânt al Universităţii, Teodor Boantă, a declarat, pentru News.ro, că în acest an s-au făcut lucrări de reparaţii şi igienizări în toate căminele, s-au schimbat saltele, perdele, instalaţii, fără însă a fi efectuate transformări majore, acestea fiind realizate în anii precedenţi.

”În căminele ULBS sunt condiţii excelente de cazare, s-au efectuat şi lucrări pe durata verii, căminele urmând a fi pregătite pentru studenţi”, a declarat Teodor Boantă.

Potrivit acestuia, tarifele percepute de Universitate au crescut uşor în acest an, în medie cu zece lei.

Cele mai râvnite sunt locurile din căminele aflate în zona centrală, aproape de majoritatea facultăţilor, adică în căminele 1,2 şi 3. Căminele 1 şi 2 au camere cu câte două sau patru paturi, iar studenţii care locuiesc în ele plătesc între 130 şi 335 de lei pe lună. Tariful depinde atât de tipul de cameră – cu două sau patru paturi, cât şi de tipul de student. Cel mai puţin plătesc copiii cadrelor didactice, orfanii şi bursierii statului român, care învaţă pe locurile bugetate, iar cel mai mult studenţii români sau străini care stau în cameră cu două paturi, la mansardă şi învaţă pe locurile cu taxă.

Căminul 3 este, în general, preferat de studenţii străini. Aici sunt camere cu unul sau două paturi şi garsoniere. Tarifele se încadrează între 305 lei pe lună, pentru studenţii români care învaţă pe locurile bugetate şi 705 lei pe lună pentrun studenţii străini din afara spaţiului comunitar.

Căminul Academica are condiţii de lux. Este format din 30 de garsoniere şi cinci apartamente şi este destinat, în principal, doctoranzilor, masteranzilor şi rezidenţilor familişti. Tarifele sunt cuprinse între 620 şi 830 de lei pe lună. Garsonierele şi apartamentele au însă tot ce trebuie: bucătărie utilată complet, maşină de spălat rufe, loc de parcare.

În restul căminelor, cazarea poate porni şi de la 120 de lei pe lună. În unele cămine însă nu există baie proprie în fiecare cameră, fiind situată pe palier.

Cazarea începe, în 28 septembrie, cu studenţii din anii mari - IV-VI şi continuă cu studenţii din anii mai mici.

Repartizarea locurilor în cămine se face în funcţie de medie şi de facultate.

Mulţi dintre studenţii care vin la Sibiu din alte zone ale ţării sau din judeţ aleg însă garsoniere sau apartamente. În tot oraşul, sunt puse la dispoziţie locuri pentru închiriat. Preţul acestora porneşte de la 200 de euro pentru o garsonieră şi poate ajunge şi până la 400 de euro pentru un apartament de două camere, în funcţie de zona în care este situat imobilul şi de dotările pe care le are apartamentul.

La Univestitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu sunt aşteptaţi peste 14.000 de studenţi care vor învăţa în cele nouă facultăţi care au programe de licenţă şi masterat.

Cluj-Napoca: 100 de lei pe lună în cămin, 250 de euro pe lună în garsonieră

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca dispune de 17 cămine, în care studenţii beneficiază de acces gratuit la internet şi săli de lectură. În campusuri, există posibilitatea ca beneficiarii de cazare să solicite contracost un loc de parcare a autovehiculului.

În incinta Căminelor 14 Haşdeu, 16 Haşdeu, Economica II şi Sport XXI există spălătorii amenajate. La subsolul Căminul 16 Haşdeu studenţii pot folosii spaţiile destinate activităţilor de divertisment şi aparatura din sălile de fitness, iar în apropierea Căminului 2 Haşdeu s-a amenajat un teatru de vară în care studenţii pot organiza diferite activităţi.

În total, sunt peste 5.200 de locuri de cazare al căror tarif este cuprins între 100 şi 170 de lei pe lună. UBB are circa 40.000 de studenţi.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca dispune de peste 4.800 de locuri de cazare în mai multe cămine, cuplate în campusuri. Preţul unui loc poneşte de la 110 lei pe lună. 

În Cluj-Napoca, pentru închirierea unui spaţiu de pe piaţa imobiliară, tinerii ar trebui să scoată din buzunar minim 250 de euro pentru o garsonieră, iar pentru aprtamente tarifele ajung şi la 700 de euro pe lună.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.