Doi sportivi români de etnie maghiară au transmis, vineri, de Ziua Naţională a României, mesaje de unitate naţională, unul dintre ei alergând peste 30 de kilometri, între Aiud şi Alba Iulia, cu tricolorul în mână, iar al doilea venind cu bicicleta, pe care a montat steaguri tricolore, de la Lugoj la Alba Iulia, pe o distanţă de peste 170 de kilometri.
Levente Polgar, singurul maratonist român cu dizabilităţi care a reuşit performanţe sportive importante, a alergat pe distanţa de peste 34 de kilometri de la Aiud la Alba Iulia. Sportivul, care este de etnie maghiară, a spus că a dorit în acest mod să îşi exprime dragostea faţă de ţară şi să transmită un mesaj de unitate naţională.
„Am dorit prin acest gest să transmit un mesaj de pace şi armonie între etnii. M-am bucurat că au fost peste 20 de sportivi care mi s-au alăturat de etnii diferite şi împreună am alergat cu steagul tricolor în mână. Am vrut astfel să ne exprimăm mândria naţională într-un mod paşnic şi frumos. Eu cred că este de bun simţ ca toţi cei care trăim în această ţară să sărbătorim Ziua Naţională a României, indiferent ce etnie suntem”, a spus Levente Polgar.
Maratonistul a pornit de la ora 7.00 dimineaţa din Aiud, localitatea natală, iar pe traseu i s-au alăturat alţi sportivi sau membri ai „Invictus România”. Printre cei care au venit special să alerge alături de el şi s-au alăturat gestului său simbolic s-a numărat şi Avram Iancu, românul care a înotat Dunărea de la izvor până la vărsare.
"Eu sunt maghiar, dar de 1 Decembrie inima mea bate la fel ca a oricărui frate român, de 1 Decembrie eu îmi sărbătoresc ţara şi vreau să fim cu toţii uniţi şi fraţi. Sunt român şi sunt mândru de asta aşa cum cred că ar trebui să fie fiecare dintre cei care trăiesc în ţara asta”, mai spune Levente Polgar.
El afirmă că la toate competiţiile la care a participat s-a simţit mândru că reprezintă România şi a dus steagul tricolor cu el. Povesteşte că în unele competiţii aleargă cu tricolorul în mână pentru a-şi arăta dragoste faţă de patrie.
Maratonistului i s-au alăturat şi alţi etnici maghiari, printre care şi kinetoterapeutul Szilvassy Valeriu de la CSM Bucureşti.
„Am primit cu mare bucurie invitaţia de a alerga la Maratonul Unirii alături de bunul meu prieten, ultramaratonistul român de etnie maghiară Polgar Levente şi alţi invitaţi români şi maghiari în dimineaţa zilei 1 Decembrie, Sărbătoarea noastră Naţională, sărbătoarea Marii Uniri(…) Dorinţa noastră este aceea de a arăta că sunt şi etnici maghiari care văd în ziua de 1 Decembrie un prilej de bucurie, de unitate şi de bună convieţuire cu majoritatea românilor alături de care pot construi un viitor mai bun întregii Românii, a unei Românii fără autonomii indiferent de motiv, fie ele etnice, religioase sau de orice natură, a unei Românii aşa cum au lăsat-o înaintaşii noştri cu atâta sacrificiu în urmă cu aproape o sută de ani” a spus Szilvassy Valeriu.
Levente Polgar a spus că a fot încântat de impactul pe care l-a avut gestul său şi a anunţat că pentru Centenarul Unirii din 2018, pregăteşte un maraton special la care vor participa alergători veniţi din 100 de „zări” diferite ale României.
Ştefan Hodi, un român de etnie maghiară din Lugoj, este o prezenţă obişnuită la Alba Iulia şi povesteşte că în ultimii 20 de ani a încercat să nu rateze nicio ediţie a Zilei Naţionale a României venind cu bicicleta pe care a pus la loc de cinste drapelul tricolor.
„Vin de fiecare dată ca un român, ca un patriot la Alba Iulia. Eu vin cu sufletul la Alba Iulia, nu vin pentru a primi sau beneficia de ceva(…)Astăzi toţi se bucură că au liber dar ar trebui să ne gândim şi la România şi la ce au făcut înaintaşii noştri pentru ca astăzi să fim liberi. Eu nu am putut să stau acasă şi aşa am simţit eu că trebuie să sărbătoresc Ziua Naţională a României: pe bicicletă”, spune Ştefan Hodi.
Cu o şapcă tricoloră pe cap şi cu mai multe steguleţe tricolore puse pe bicicletă, bărbatul afirmă că este fericit de fiecare dată când ajunge la Alba Iulia pentru că simte că aici „îşi încarcă sufletul”.
El spune că este etnic maghiar, dar că, din punctul său de vedere, nu ar trebui să conteze etnia ci „omenia”, iar fiecare cetăţean al acestei ţări ar trebui să fie mândru că este român.
„Sunt cetăţean român de etnie maghiară, dar nu cred că trebuie să conteze etnia. Şi preşedintele este etnic german dar cu toţii suntem oameni şi contează cât de mult ne respectăm şi ne iubim ţara. Eu îmi iubesc ţara, sunt mândru că sunt român. România este ţara mea şi o iubesc, nu aş pleca niciodată de aici”, a mai spus biciclitul.
Bărbatul are bicicleta împodobită cu steaguri tricolore şi spune cu mândrie că are chiar şi şosete în culorile roşu, galben şi albastru: „Iubesc tricolorul, îl port mereu cu mine şi mi-am educat copii să iubească şi ei tricolorul, să îl poarte în suflet dar şi cu ei oriunde ar merge”.
Mii de oameni au participat, vineri, la Alba Iulia la manifestările dedicate Zilei Naţionale a României.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.