Curtea Constituţională a Românei (CCR) a validat, joi, referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis şi care s-a desfăşurat odată cu alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai. Hotărârea CCR va fi prezentată plenului Parlamentului. Administraţia Prezidenţială a transmis, joi, că validarea referendumului de către Curtea Constituţională obligă toate forţele politice să pună de urgenţă în aplicare votul cetăţenilor. ”Votul popular masiv dat pentru România europeană şi democratică a fost o sancţiune drastică la adresa tuturor încercărilor de a modifica legislaţia penală şi de a-i scăpa pe politicienii corupţi de rigorile legii”, a transmis Administraţia Prezidenţială, apreciind că ”coaliţia de guvernare trebuie să înceteze să îi mai sfideze pe români”.
Judecătorii constituţionali au validat, joi, cu unanimitate de voturi, rezultatele referendumului care a avut loc în data de 26 mai.
CCR a respins toate sesizările formulate, iar hotărârea va fi prezentată plenului Parlamentului.
În 26 mai, au avut loc alegerile pentru Parlamentul European şi referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.
Potrivit Biroului Electoral Central, la întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” au răspuns 7.922.591 de români, 6.459.383 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.
La întrebarea ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?” au dat un răspuns 7.923.869 de români, 6.477.865 dintre aceştia alegând răspunsul ”DA”.
Prezenţa la vot la referendumul din 26 mai a fost de 41,28%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.