Membrii comunităţii Universităţii din Bucureşti (UB) au decis, prin referendum, ca desemnarea rectorului Universităţii din Bucureşti pentru mandatul 2023 – 2027 să se facă pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct şi secret.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”La scrutinul organizat în cele trei secţii de votare au participat 793 dintre cei 1.388 de membri ai comunităţii academice cu drept de vot, prezenţa fiind de 57,13%.  Membrii comunităţii UB au putut alege între două posibilităţi de desemnare a rectorului, conform legislaţiei în vigoare, şi anume pe bază de concurs public sau pe bază de alegeri generale, prin vot universal, direct şi secret. Astfel, 84,96% dintre votanţi au optat pentru modalitatea alegerilor generale, în timp ce 15,04% au optat pentru varianta concursului public”, anunţă, joi, Universitatea Bucureşti, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că numărul total al voturilor valabil exprimate pentru opţiunea alegerilor generale, prin vot universal, direct şi secret, a fost 667, în timp ce numărul total al voturilor valabil exprimate pentru opţiunea care viza concursul public a fost 118.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Astfel, Universitatea din Bucureşti păstrează aceeaşi metodă de alegere a rectorului utilizată şi la scrutinele din 2011, 2015 şi 2019.  Durata mandatului rectorului, potrivit Art. 120 din Carta Universităţii din Bucureşti, este de patru ani, iar mandatul poate fi înnoit cel mult o dată, în urma unui nou concurs sau a unor noi alegeri”, mai arată instituţia.

Referendumul organizat pe 10 mai 2023 va fi validat în şedinţa Senatului Universităţii din Bucureşti din 17 mai 2023 şi marchează declanşarea alegerilor pentru toate structurile de conducere ale Universităţii din Bucureşti, la nivelul Rectoratului, facultăţilor şi departamentelor pentru mandatul 2023 – 2027.

În cadrul referendumului au putut vota toate cadrele didactice şi de cercetare titulare din cadrul UB, alături de toţi reprezentanţii studenţilor în Senatul UB şi în consiliile facultăţilor, votul fiind universal, direct şi secret.

Biroul Electoral Central constituit pentru referendum i-a avut în componenţă pe conf. univ. dr. Claudiu-Constantin Dinu (Facultatea de Drept), conf. univ. dr. Romina Surugiu (Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării), conf. univ. dr. Marian Vild (Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”), lect. univ. dr. Ionuţ Constantin (Facultatea de Administraţie şi Afaceri) şi studentul Ion Cobalschi (Facultatea de Administraţie şi Afaceri).

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.