Orice tânăr care doreşte să devină student la Academia de Poliţie din Bucureşti trebuie să fie sănătoas, să aibă aptitudini fizice şi de pregătire militară, dar şi capacităţi intelectuale peste media populaţiei de vârsta lui, pentru că viaţa de student este riguroasă, aşa cum sunt şi exigenţele populaţiei faţă de poliţişti, a declarat, pentru News.ro, rectorul Daniel Torje.
“Suntem exigenţi şi nu facem rabat de la calitate. Cerem studenţilor capacităţi intelectuale peste media populaţiei de aceeaşi vârstă, pentru că, pe de-o parte, trebuie o pregătire juridică foarte bună, pe de alta, o pregătire de specialitate foarte bună, completată cu aptitudini fizice şi de pregătire militară. Viaţa studentului la Academia de Poliţie este riguroasă, pentru că şi cerinţele societăţii faţă de poliţişti sunt la fel de riguroase”, a spus rectorul Daniel Torje, sâmbătă, ziua în care Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” i-a invitat pe jurnalişti să fie, “cu acte în regulă”, studenţi pentru o zi la această instituţie de învăţământ superior.
După o prezentare a sălilor de curs, laboratoarelor de informatică şi de criminalistică, dar şi a sălilor de sport, unde specialiştii Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" au explicat tehnica încătuşării, jurnaliştii şi-au putut testa abilităţile pentru trasul cu pistolul la ţintă, iar cei care au ţintit bine, au primit câte o cupă, fiind acordate şase premii. "Studenţii" pentru o zi au mâncat apoi împreună cu cei care învaţă la Academia de Poliţie şi cu conducerea instituţiei de învăţământ superior, la cantina studenţească, ciorbă cu carne, mâncare de fasole cu costită şi carne de porc la gratar, ecler şi fructe.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Rectorul Academiei de Poliţie a declarat, pentru News.ro, că la admiterea din 2016 sunt cu 250 de locuri mai multe decât anul trecut, întrucât solicitările din zonele operative sunt foarte mari.
"În toamnă, va fi o promoţie cu 250 mai mare pe locuri bugetate, la Academie. Sunt solicitări din toate zonele, este o foarte mare cerere de cadre în zona operativă în Poliţie. Îi îmbiem pe absolvenţi să vină cu asigurarea că vor găsi condiţii de pregătire la cele mai înalte standarde, un loc de muncă garantat, servicii educaţionale, de cazare şi pregătire didactică de top. Avem capacitatea de a şcolariza 700 de studenţi. Avem şi resursa umană, de cazare, de hrană şi de echipare a studenţilor. Efortul bugetar nu este mai mare. Am fost intervievaţi cu capacitatea maximă şi am spus că este de 700. Necesarul de cadre ar fi mai mare de cinci promoţii pentru nevoile operative”, a explicat rectorul Academiei de Poliţie.
Admiterea la Academia de Poliţie
Pentru admiterea din 2016, la Academia de Poliţie sunt 640 de locuri bugetate şi 150 de locuri cu taxă. Cele mai multe locuri sunt la Facultatea de Poliţie - 250 la frecvenţă, dintre care şase pentru romi, cinci pentru maghiari şi trei pentru alte minorităţi, precum şi 50 la frecvenţă redusă.
La Facultatea de Poliţie de Frontieră sunt 80 de locuri la frecvenţă, dintre care două pentru romi, două pentru maghiari şi alte două pentru alte minorităţi.
La Facultatea de Jandarmi sunt 70 de locuri la frecvenţă, dintre care două pentru romi, două pentru maghiari şi două pentru alte minorităţi.
La Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, la Specializarea Drept sunt 125 de locuri la frecvenţă şi 100 de locuri la distanţă, cu taxă, iar la Specializarea Ştiinţe administrative sunt 50 de locuri la frecvenţă, cu taxă.
La Facultatea de Pompieri sunt 50 de locuri la frecvenţă, dintre care unul pentru romi, iar la Facultatea de Arhivistică sunt 15 locuri la frecvenţă, bugetate, dintre care două pentru maghiari şi cinci la frecvenţă, la taxă.
Cea mai grea probă, în special pentru fete, este cea de pregătire fizică, unde anual se pierd aproape 60 la sută dintre candidaţi. "Este o probă dură, pentru că şi meseria impun pregătire riguroasă”, a spus rectorul.
Admiterea la Academia de Poliţie începe în 24-25 iulie, când vor fi înscrierile, urmând ca în perioada 27 iulie - 3 august să fie susţinute probele eliminatorii, medicală şi sportivă. Probele scrise vor fi susţinute în 5-7 august, a mai spus Daniel Torje.
Pot participa la concursurile de admitere în Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza” candidaţii care au cetăţenie română şi domiciliul în România, cunosc limba română, scris şi vorbit, au capacitate deplină de exerciţiu şi sunt apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihic.
Candidaţii trebuie să fie absolvenţi cu diplomă de bacalaureat, să aibă până în 27 de ani şi înălţimea de minimum 1,65 metri bărbaţii şi 1,60 metri femeile.
Cei care vor să devină studenţi la Academia de Poliţie trebuie să nu aibă antecedente penale sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică în ultimii şapte ani şi să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.