Bugetul Primăriei Capitalei pe anul acesta va fi rectificat, urmând să fie alocaţi alţi 10 milioane de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro) pentru lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) care va avea loc săptămâna viitoare. Municipalitatea va mai aloca 42 de milioane de lei pentru consolidarea monumentelor istorice, aproape 6,3 milioane de lei pentru Administraţia Clădiri Rezidenţiale şi Administrative, pentru construirea de locuinţe sociale şi tineret şi peste 7,8 milioane de lei pentru Centrul Cultural Lumina, pentru diverse cheltuieli cu chiria, salariile, materialele de birotică, dar şi maşini, echipamente şi mijloace de transport, printre care şi o maşină de spălat rufe în valoare de 7.000 de lei.
Potrivit proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetară, Primăria Capitalei ar urma să aloce o nouă sumă de bani pentru lucrările de la Catedrala Mântuirii Neamului. Astfel, pe lângă cei 15 milioane de lei (în jur de 3 milioane de euro) alocaţi deja în buget, vor mai fi daţi încă 10 milioane de lei (aproximativ 2,3 milioane de euro).
În bugetul iniţial pe anul 2018 au fost alocaţi 45,5 milioane de lei către biserici.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Prin rectificarea bugetară care va fi supusă votului consilierilor generali, Primăria Capitalei va acorda încă 18 milioane de lei lăcaşelor de cult, ajungând la suma de 65,5 milioane de lei. Catedrala Mântuirii Neamului a primit şi anul trecut 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) de la Primăria Capitalei şi 20 de milioane de lei de la Primăria Sectorului 1, la care s-au adăugat 5 milioane de lei (peste un milion de euro) de la Sectorul 5.
Deşi au fost alocate fonduri consistente pentru construcţia edificiului, în primăvara acestui an inginerul şef Vasile Crăcăoanu spunea că nu mai sunt bani pentru continuarea lucrărilor. Catedrala Mântuirii Neamului este finalizată în proporţie de 80 la sută, iar Patriarhia Română vrea să o sfinţească la sfârşitul lunii noiembrie.
De asemenea, municipalitatea va mai aloca 42 de milioane de lei pentru consolidarea monumentelor istorice şi un milion de lei pentru restaurarea Palatului Voievodal "Curtea Veche” (până la 7,7 milioane de lei).
Încă aproape 9 milioane de lei vor fi alocaţi pentru Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSMB) pentru bunuri şi servicii şi 5 milioane de lei pentru diverse reparaţii. Potrivit proiectului de rectificare, se doreşte realizarea unei pagini web pentru Spitalul de Copii ŢVictor Gomoiu” şi a unui studiu de fezabilitate pentru achiziţionarea serviciilor de consultanţă şi analiză pentru informatizarea cabinetelor medicale şcolare şi universitare aflate în subordinea ASSMB.
Se mai alocă, de asemenea, tot la ASSMB, aproape 4 milioane de lei pentru modernizarea, securizarea şi eficientizarea reţelelor şi sistemelor de distribuţie apă potabilă, încălzire şi alimentare din spitale şi aproape 11 milioane de lei pentru reabilitarea blocului operator al Spitalului Clinic "Dr. I. Cantacuzino” (până la 23,4 milioane de lei). În acelaşi timp, se scad cu aproape 46 de milioane de lei cheltuielile pentru maşini, echipamente şi mijloace de transport, precum aparatele portabile de radiologie, defibrilatoare, ecografe, ecocardiografe, sistem endourologie joasă, sterilizatoare, monitoare pentru funcţiile vitale, lămpi scialitice, intrumentare, aparate de anestezie, turnuri de perfuzie, monitoare, mese pentru sălile de operaţie etc.
Se retrag bani şi de la Poliţia Locală – 8 milioane de lei (până la 66,4 milioane de lei), de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement – aproape 3 milioane de lei (rămânând cu 146 de milioane de lei) şi de la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic – peste 4,8 milioane de lei (până la 71,8 milioane de lei).
În schimb, se alocă aproape 6,3 milioane de lei pentru Administraţia Clădiri Rezidenţiale şi Administrative, pentru construirea de locuinţe sociale şi tineret, peste 7,8 milioane de lei pentru Centrul Cultural Lumina, pentru diverse cheltuieli cu chiria, salariile, materialele de birotică, dar şi maşini, echipamente şi mijloace de transport. Astfel, banii alocaţi centrului vor fi folosiţi pentru achiziţionarea a două sisteme PC staţie grafică în valoare de 30.000 de lei fiecare, două laptopuri pentru editare video în valoare de 18.000 de lei fiecare, alte 11 laptopuri (77.000 de lei), trei computere (15.000 de lei), un Ipad de 8.000 de lei, două serevere de 11.000 de lei fiecare, o imprimantă multifuncţională pentru bilete de 7.000 de lei, o multifuncţională profesională de 24.000 de lei, opt imprimante (15.000 de lei), patru camere video profesionale (96.000 de lei), un aparat profesional cu două obiective de 29.000 de lei şi patru televizoare (80.000) de lei. Centrul Lumina mai cere bani, printre altele, şi pentru o maşină profesională de spălat rufe de 7.000 de lei, o maşină, un aparat de sudură de 4.000 de lei, două DVD playere de 4.000 de lei fiecare şi un sistem de supraveghere video de 10.000 de lei.
Se mai alocă 2 milioane de lei pentru Centrul Clinic de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia”, 4 milioane de lei pentru Spitalul Clinic Cantacuzino, pentru diverse echipamente medicale, 13 milioane de lei pentru Spitalul Foişor şi 1,4 milioane de lei pentru Spitalul de copii „Victor Gomoiu”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.