Rata de ocupare a populaţiei din România, un indicator al gradului în care populaţia este activă din punct de vedere economic, a crescut uşor anul trecut, până la 61,4%, nivel semnificativ sub ţinta fixată de România pentru 2020, de 70%, în timp ce şomajul a stagnat la 6,8%, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS), care indică menţinerea unui grad excesiv de ocupare a populaţiei în agricultură şi o prezenţă redusă în câmpul muncii a persoanelor cu nivel scăzut de educaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În 2014, rata de ocupare a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 ani, considerată vârstă de muncă, a fost de 61%, iar rata şomajului la nivel naţional de 6,8%, calculată după standardele Biroului Internaţional al Muncii (BIM).

România rămâne, însă, departe de ţinta naţională, de 70% rată de ocupare, fixată pentru anul 2020.  Rata de ocupare este ceva mai ridicată, de 66%, dacă se ia în calcul doar populaţia cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pe categorii de vârstă există diferenţe mari în privinţa ratei de ocupare. Indicatorul înregistra cel mai înalt nivel, în 2015, la categoria de vîrstă 25-54 de ani, cu o rată de ocupare de 77,4%, în timp ce doar 41,1% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 55 şi 64 de ani erau activi pe piaţa muncii.  

Dintre tinerii cu vârsta între 15 şi 24 de ani, doar 24,5% erau consideraţi ocupaţi în muncă anul trecut. Cea mai mică rată de ocupare, de 8,9%, a fost în 2015 în rândul persoanelor cu vârsta de cel puţin 65 de ani, potrivit datelor INS.

Rata de ocupare variază puternic în funcţie de nivelul studiilor.

"Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele în vârstă de muncă s-a înregistrat în rândul absolvenţilor învăţământului superior (85,3%). Erau ocupate 64,9% dintre persoanele cu nivel mediu de educaţie şi numai 42,6% dintre cele cu nivel scăzut de educaţie", arată comunicatul INS. 

Comparativ cu 2014, rata de ocupare a crescut în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani şi 25-54 de ani şi a scăzut pentru celelalte categorii de vârstă. România continuă să aibă un exces de populaţie ocupată în sectorul agricol. 

"Din totalul persoanelor ocupate, 25,6% lucrau în sectorul agricol, 28,4% în industrie sau construcţii şi 46% în servicii", se precizează în comunicatul INS. 

Potrivit datelor privind evoluţia economiei din 2015, agricultura a avut o contribuţie de doar 4,2% la formarea produsului intern brut (PIB), semnificativ mai puţin decât sectorul informatică şi comunicaţii, care a ajuns să contribuie cu 5,6%.

În ceea ce priveşte şomajul, cea mai înaltă rată, de 21,7%, s-a înregistrat anul trecut în rândul tinerilor din categoria de vârstă 15-24 de ani.

Potrivit statisticilor Eurostat, România se situa, în 2014, pe locul 23 în rândul celor 28 de membre ale Uniunii Europene după rata de ocupare a forţei de muncă cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani. În cadrul UE, România depăşeşte, la acest capitol, doar Slovacia, Spania, Italia, Croaţia şi Grecia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.