Ministerul Afacerilor Interne salută publicarea Raportului Departamentului de Stat al SUA, Trafficking in Persons 2024, care evidenţiază progresele semnificative realizate de România în combaterea traficului de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform comunicatului de presă al MAI, printre aspectele pozitive menţionate se numără:

- Investigarea unui număr crescut de cazuri de trafic şi condamnarea mai multor traficanţi.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

- Înfiinţarea unei unităţi de investigaţii financiare în cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate pentru a combate criminalitatea organizată, inclusiv traficul de persoane.

- Adoptarea de proceduri pentru identificarea şi referirea potenţialelor victime minore ale traficului în şcoli şi implementarea unui nou Mecanism Naţional de Identificare şi Referire (MNIR).

- Modificarea legislaţiei pentru a spori măsurile de protecţie pentru victimele traficului în timpul procedurilor penale şi adoptarea unui ordin executiv care permite plata anticipată a cheltuielilor de urgenţă pentru victime.

- Demararea unui nou program de formare în şcolile de poliţie pentru identificarea proactivă a potenţialelor victime ale traficului.

- Înfiinţarea unei comisii speciale anti-trafic în Parlament pentru analiza cauzelor infracţiunii şi elaborarea legislaţiei relevante.

Recomandări pentru consolidarea luptei împotriva traficului de persoane

În acelaşi timp, Departamentul de Stat al SUA face şi o serie de recomandări pentru consolidarea eforturilor în combaterea traficului de persoane, printre care:

- Investigarea tuturor acuzaţiilor de complicitate, abatere şi neglijenţă în rândul autorităţilor şi tragerea la răspundere penală a oficialilor complici, inclusiv a autorităţilor locale din domeniul aplicării legii şi al serviciilor sociale.

- Asigurarea aplicării rapide a justiţiei prin respectarea termenelor premergătoare procesului pentru a evita ca termenele de prescripţie să submineze eforturile de combatere a traficului.

- Creşterea finanţării şi îmbunătăţirea coordonării serviciilor de protecţie pentru a asigura că toate victimele primesc asistenţă, inclusiv îngrijire medicală şi consiliere psihologică.

- Alocarea de fonduri organizaţiilor neguvernamentale pentru extinderea serviciilor integrate pentru victime, adăposturi şi alte forme de asistenţă personalizată.

- Identificarea proactivă a victimelor prin implementarea completă a noului Mecanism Naţional de Sesizare şi depistarea indicatorilor de trafic în rândul populaţiilor vulnerabile, inclusiv romi, solicitanţi de azil, migranţi şi copii din instituţii guvernamentale.

- Consolidarea eforturilor de monitorizare şi prevenire a exploatării sexuale a copiilor, în special în instituţiile de stat, şi aplicarea legislaţiei privind munca copiilor în zonele rurale.

- Ministerul Afacerilor Interne îşi reafirmă angajamentul de a continua eforturile, în cooperare cu celelalte instituţii responsabile, în vederea combaterii traficului de persoane şi îmbunătăţirii protecţiei şi asistenţei oferită victimelor acestui flagel, adaugă sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.