Dispozitivele mobile au tot mai mulţi utilizatori, iar persoanele în vârstă sunt mai expuse la incidente online, în condiţiile în care numărul utilizatorilor afectaţi, care sunt protejaţi de soluţii de securitate, a scăzut, potrivit unui raport al producătorul rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab, publicat vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Raportul indică schimbarea obiceiurilor de utilizare a Internetului, faptul că utilizatorii se bazează prea mult pe dispozitivele mobile şi au o atitudine blazată faţă de securitatea dispozitivelor.

”Cercetarea a scos la iveală faptul că utlizatorii moderni folosesc din ce în ce mai rar computerele pentru activităţile lor online şi preferă, în schimb, dispozitivele mobile. De exemplu, când vine vorba despre e-mail, 78% dintre utilizatori îşi accesează contul de e-mail de pe computer, comparativ cu 87%, cu şase luni înainte”, se arată în raport.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De asemenea, 67% fac acest lucru de pe dispozitivele mobile, procent care a crescut de la 59%, în prima jumătate a anului 2016. În plus, proporţia utilizatorilor care folosesc dispozitivele mobile pentru cumpărături online a crescut la 50%, de la 41%, cu şase luni înainte, în timp ce procentul utilizatorilor care fac cumpărături online de pe computer a scăzut de la 80%, la 75%.

”În plus, pentru prima dată în câţiva ani, numărul mediu de dispozitive dintr-o locuinţă a manifestat o uşoară scădere, în mare parte datorată reducerii numărului de computere, per locuinţă. Astăzi o locuinţă are, în medie, 6,2 dispozitive conectate la Internet, comparativ cu 6,3, în a doua jumătate a anului 2016”, se arată în comunicat.

Totodată, utilizatorii de peste 55 de ani s-au confruntat cu riscuri mai mari în prima jumătate a anului 2017.

”Dacă în cea de-a doua jumătate a anului 2016 doar 12% dintre aceşti utilizatori au raportat că s-au confruntat cu o ameninţare în mediul online, în prima jumătate a anului procentul a crescut la 19%, cei mai mulţi dintre ei spunând că au întâlnit o variantă de malware”, se arată în raport.

Kaspersky Cybersecurity Index este bazat pe rezultatele unor chestionare online adresate utilizatorilor de Internet din întreaga lume, efectuate de două ori pe an de Kaspersky Lab. În prima jumătate a anului 2017, la chestionar au participat 21.081 de utilizatori din 32 de ţări, cu vârste începând de la 16 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.