Senatorii jurişti au adoptat, miercuri, un raport de admitere la propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, UNPR şi independenţi, care prevede posibilitatea confiscării de către agenţii constatatori a mijloacelor auto folosite la transportul fraudulos de masă lemnoasă, inclusiv a căruţelor.
Proiectul prevedea modificarea legii 178/2010, privind contravenţiile silvice, prin care, în urma descoperirii unui transport fraudulos de masă lemnoasă, să fie confiscat şi ansamblul auto care transportă masa lemnoasă.
Senatorii jurişti au propus modificarea termenului de ”ansamblu auto” cu cel de ”mijloc de transport”, pentru a include în această categorie şi căruţele cu care este transportat uneori lemnul. Juriştii au precizat, însă, că se va confisca doar căruţa cu care se transportă lemnul furat, nu şi calul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În expunerea de motive la propunerea legislativă se precizează că iniţiativa nu îşi propune doar acoperirea prejudiciului, ci şi descurajarea acestor activităţi ilegale prin punerea în imposibilitate sau în dificultate a operatorului care urmează să transporte material lemnos pentru care nu există documentaţia necesară sau care au documente care nu corespund realităţii.
Iniţiatorii propunerii legislative precizează că, odată cu implementarea programului Radarul Pădurilor, s-au înmulţit sesizările cu privire transportul fraudulos de material lemnos, parte din sesizări confirmându-se, ceea ce a condus la o scădere a ratei activităţilor ilegale în materie silvică.
Parlamentarii au precizat că a existat o problemă în aplicarea legii 171/2010, privind confiscarea bunurilor destinate sau folosite în săvârşirea contravenţiilor silvice. ”Astfel, unii agenţi constatatori au înţeles că textul legii acoperă şi ansamblul auto prin care se realizează transportul ilegal de material lemnos, alţii au considerat că legislaţia este ambiguă, limintându-se doar la confiscarea materialului lemnos”, au precizat parlamentarii.
Iniţiatorii precizează că, prin propunerea legislativă, se prevede că agenţii constatatori pot confisca şi mijlocul auto prin care s-a realizat activitatea ilegală, acesta putând fi valorificat pentru acoperirea prejudiciului efectiv.
Propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind primă Cameră sesizată în acest caz. Guvernul nu susţine propunerea legislativă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.