Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat vineri că a vorbit cu ministrul educaţiei despre disciplina ”Educaţia pentru sănătate”: Avem la dispoziţie toate materialele pentru a fi predate corespunzător vârste, fie de profesori de biologie, sau asistenţi medicali, care ar fi o soluţie bună, ţinând cont că vin dintr-un domeniu de specialitate şi ar putea să contribuie şi nu numai la educaţia pentru sănătatea elevilor, ci şi la anumite activităţi medicale în fiecare şcoală din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Educaţia în şcoli reprezintă un atribut al Ministerului Educaţiei. Educaţia pentru sănătate este o prioritate pentru noi. Am luat de legătura cu nou ministrul al Educaţiei. Am discutat acest subiect. Noi avem la dispoziţie toate materialele necesare pentru a fi predate corespunzător vârstei, pentru fiecare categorie de elevi. Rămâne ca în programa de învăţământ să identifice orele care sunt disponibile pentru predarea acestei materii şi al doilea, cine să le predea”, a spus Rafila, la Iaşi.

El a precizat că introducerea disciplinei, fără ca să pregăteşti anumite persoane care să predea această educaţie pentru sănătate, nu este posibilă.

”Deci noi trebuie să începem de acum un proces de instruire a celor care urmează să predea această materie. Sunt două variante aici. O variantă este legată de anumiti profesori de biologie care sunt instruiţi. Sau am avut discuţii destul de avansate cu Ordinul asistenţilor medicali. Cred că asistenţii medicali ar fi o soluţie bună, mai ales că vin dintr-un domeniu de specialitate şi ar putea să contribuie şi nu numai la educaţia pentru sănătatea elevilor, ci şi la anumite activităţi medicale în fiecare şcoală din România”, a completat ministrul Sănătăţii.

Despre cazurile de minore care devin mame, ministrul a afirmat că ”Ministerul Sănătăţii nu poate să reducă numărul mamelor minore”.

”Este o problemă de percepţie şi de educaţie. Şi câteodată este o problemă legată de tradiţii. Există anumite comunităţi unde căsătoriile, de exemplu, foarte precoce, sunt în mod firesc tradiţionale. Aşa că acest lucru nu se poate realiza printr-un ordin de ministru sau o hotărâre a Guvernului României. Se poate realiza prin educaţie. Prin informare şi educaţie”, a ţinut să precizeze Rafila.

El a mai spus că educaţia pentru sănătate cuprinde nu numai noţiuni de igienă sau de stil de viaţă sănătoşi.

”Trebuie să-ţi cunoşti corpul, să ştii cum evoluează, cum te dezvolţi din punct de vedere biologic şi când din punct de vedere biologic eşti matur pentru a deveni mamă. Lucrurile astea ţin de foarte multe elemente care nu sunt legate neapărat de sănătate, de educaţie, de cadrul socia. (..) Sănătatea, educaţia, Ministerul Muncii, în momentul de faţă, care a preluat atribuţiile fostului minister al familiei şi, nu în ultimul rând, autorităţile locale trebuie să lucreze împreună ca să putem să schimbăm acest trend”, a mai spus Rafila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.