Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se arată sceptic în ceea ce priveşte implicarea Direcţiilor de Sănătate Publică în gestionarea crizei sanitare mai mult sau altfel decât s-a întâmplat până acum, el explicând că, pe de o parte, angajaţii acestor instituţii sunt "greu reformabili", iar pe de altă pate profesioniştii din sistemul sanitar refuză să se angajeze acolo, din cauza salariilor mici. "Suntem în situaţia să înlocuim un inginer cu un alt inginer în fruntea unei Direcţii de Sănătate Publică pentru că nu avem niciun medic care doreşte să gestioneze aşa ceva", afirmă el.
"Din păcate, în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei din acest moment, acţiunea la nivelul DSP-urilor nu cred că o să fie extrem de spectaculoasă, pentru că sunt nişte structuri care funcţionează, în marea majoritate a lor, cu personal din zona de funcţionari publici, mai greu reformabili, ca să zic aşa. Avem o lege, Legea 188, legea funcţionarilor publici care produce o anumită rigiditate în politica de resurse umane în instituţiile publice. Doi: atractivitatea medicilor să lucreze în Direcţiile de Sănătate Publică este extrem de redusă şi datorită veniturilor din Direcţiile de Sănătate Publică comparativ cu veniturile din orice altă instituie sanitară. Deci nu avem în multe judeţe specialişti. Suntem în situaţia să înlocuim un inginer cu un alt inginer în fruntea unei Direcţii de Sănătate Publică pentru că nu avem niciun medic care doreşte să gestioneze aşa ceva”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.
El a arătat că nu se simte "deloc confortabil" cu această situaţie.
Conform lui Rafila, reformarea sistemului sanitar se poate face prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi filialele acestuia ca centre regionale care să facă managementul sănătăţii publice, în condiţiile în care Direcţiile de Sănătate Publică nu au resursă umană calificată.
"Eu nu sunt demagog şi atunci nu pot să spun că e o problemă pe care o vom rezolva mâine", a precizat Rafila.
Noul ministru al Sănătăţii este de părere că medicii de familie pot avea un rol important în gestionarea crizei sanitare pe care România o traversează.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.