Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, consideră că, într-un fel sau altul, şcoala trebuie să reînceapă, argumentând că trebuie puse în balanţă protejarea copiilor de infecţia cu noul coronavirus, dar şi dezvoltarea lor normală, întrucât ei au nevoie de interacţiune unii cu alţii şi cu profesorii. El spune că temerile părinţilor sunt normale, dar subliniază că evitarea în totalitare a transmiterii acestei boli nu este posibilă. Rafila afirmă că a observat că î alte ţări unde şcoala s-a reluat s-au alcătuit clase de maxim 15 elevi, pentru a exista un risc mai mic de infectare.
”Şcoala, într-un fel sau altul, trebuie să reînceapă. Trebuie să avem măcar speranţa unei activităţi în şcoală apropiată de normal, copiii au nevoie să interacţioneze unii cu alţii, să interacţioneze cu profesorii, cu învăţătorii, pentru că altfel prelungirea excesivă a acestui învăţământul la distanţă, online, şi unilateral, nu cred că este, pe termen mediu chiar, sustenabilă, pentru că copiii chiar cer să se întâlnească cu alţi copii, vor să interacţioneze, vor să se joace şi trebuie să găsim modalitatea... Trebuie să punem în balanţă, sigur, şi protecţia faţă de această infecţie, dar şi dezvoltarea lor normală, ca viitori membri ai societăţii, care se pot integra, care pot duce înainte această ţară şi cred că trebuie să reflectăm serios şi la acest aspect”, a afirmat, joi seară, la Digi 24, Alexandru Rafila.
El a spus că este normal ca părinţii să aibă temeri legate de îmbolnăvirea copiilor, dar a precizat că evitarea în totalitate a transmiterii bolii nu este posibilă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Temerile sunt normale, dar cred că şi explicaţia care trebuie direcţionată către părinţi are încă elemente care pot fi îmbunătăţite. Părinţii trebuie să ştie în primul rând că discutăm despre o boală transmisibilă, iar evitarea în totalitate a transmiterii acestei boli nu este posibilă. E un lucru pe care trebuie să-l spunem foarte clar. Aşa cum copiii răcesc, fac gripă, fac tot felul de infecţii, tot aşa se pot îmbolnăvi şi cu noul coronavirus. Problema este cum facem să minimalizăm acest risc, de fapt despre asta discutăm, şi dacă se întâmplă într-o clasă să apară un caz, cum facem ca restul şcolii să-şi continue activitatea în mod normal”, a explicat el.
Rafila a spus că a văzut proiectul de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, iar prevederile din el încearcă să reducă riscurile. Rafila a adăugat că a observat că în alte ţări care au reluat cursurile şcolare se pleacă de la principiul unor clase care nu ar trebui să depăşească 15 elevi care să înveţe simultan împreună.
”Grupuri, clustere, dacă vreţi, mai mici înseamnă şi risc mai mic de răspândire a infecţiei, pentru că una este să ai un caz într-o clasă cu 15 elevi şi alta e să ai un caz într-o clasă cu 40 de elevi. Dintr-o dată riscul de transmitere creşte. Distanţarea fizică cred că este importantă. Utilizarea măştii sigur că este una dintre soluţii, dacă aglomeraţia este mai mare. Sunt ţări în care utilizarea măştii este impusă în pauze, de exemplu, sau la activităţile din exterior, unde copiii interacţionează unii cu ceilalţi. Sunt mai multe variante, ar trebui să ne gândim foarte serios care dintre aceste variante permite, pe de o parte, o defăşurare a unei activităţi cât mai apropiate de normal şi, de asemena, minimalizează riscurile”, a susţinut Rafila.
El a afirmat că trebuie să existe un parteneriat părinţi-copii-personalul şcolar şi că toţi trebuie să fie protejaţi, nu doar elevii.
Rafila a mai spus că va trebui văzut cum vor putea elevii mai mici să poarte mască, menţionând că cei mici pot lua exemplul părinţilor şi bunicilor legat de purtarea măştii.
El a explicat că măştile purtate de copii trebuie să fie potrivite cu dimensiunea feţei lor, astfel încât să nu fie prea largi, în acest caz nefiind folositoare.
”Cred că transparenţa în comunicarea cu părinţii este esenţială, pentru că dacă apare un caz în şcoală, părinţii trebuie să ştie. Şi, mai mult, trebuie să ştie că nu este nicio tragedie. Clasa respectivă intră într-o perioadă de repaus, două săptămâni, este dezinfectată şi copiii revin la şcoală. Dar asta nu înseamnă să închidem toată şcoala, să luăm măsuri exagerate. Dar nu trebuie nici neglijate măsurile”, a afirmat Rafila.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.